ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ στο CNNi: Χρήση πυρηνικών όπλων μόνο αν απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας

Πεσκόφ στο CNNi: Χρήση πυρηνικών όπλων μόνο αν απειληθεί η ύπαρξη της Ρωσίας
Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες» AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία παρά μόνο αν απειληθεί η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ και το CNNi.

«Έχουμε ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, είναι δημόσιο, μπορείτε να διαβάσετε εκεί όλους τους λόγους για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εφόσον πρόκειται για υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το δόγμα μας», είπε.

Η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ είχε ρωτήσει τον Πεσκόφ εάν είναι «σίγουρος» ή «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου είναι στενός συνεργάτης, δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες».

Επίσης, υποστήριξε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο- στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες.

Πάντως, ο Πεσκόφ παραδέχθηκε ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη.

Ο ρωσικός στρατός συνάντησε απρόσμενη αντίσταση εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο ουκρανικός στρατός, που διατηρεί τον έλεγχο των μεγάλων αστικών κέντρων, ήταν τις τελευταίες ημέρες σε θέση να κάνει ορισμένες αντεπιθέσεις που του επέτρεψαν, κυρίως στον νότο, να ανακτήσει εδάφη από τους Ρώσους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει επιμελητειακά και επικοινωνιακά προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ