ΚΟΣΜΟΣ

«Παγωμένη κόλαση»: Πάνω από 100.000 εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη - Νέες φωτογραφίες από τον όλεθρο

«Παγωμένη κόλαση»: Πάνω από 100.000 εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη - Νέες φωτογραφίες από τον όλεθρο
Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από τη βομβαρδιμένη Μαριούπολη ήρθαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς παραμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα ο κ. Ζελένσκι.

Η Μαριούπολη, πόλη κατά πλειονότητα ρωσόφωνων κατοίκων, σε στρατηγική θέση ανάμεσα στην Κριμαία (νότια), που κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και την περιοχή όπου βρίσκεται η αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ (ανατολικά), βομβαρδίζεται εδώ κι εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. Έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δεν δημοσιοποίησε απολογισμό των θυμάτων.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες το πρωί από την αμερικανική εταιρεία Maxar και έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν την καταστροφή σε συνοικίες της πόλης, σε πολιτικές υποδομές, σε εργοστάσια.

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που όπως είπε παρατηρεί η Ουάσινγκτον «τις τελευταίες 24 ώρες».

Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξανέστη χθες Τρίτη εναντίον του «παράλογου» πολέμου, που είναι «αδύνατο να οδηγήσει σε νίκη» και τόνισε πως «ακόμη κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη προς πόλη, δρόμο προς δρόμο, σπίτι προς σπίτι».

Ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν στην αρχή της εβδομάδα να βομβαρδίζουν άλλες ρωσικές πόλεις: το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό, τη Μικολάιφ, την Τσερνιγκίβ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ