ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη: «Πραγματική απειλή» μία ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη: «Πραγματική απειλή» μία ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία
Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε με το Air Force One για την Ευρώπη. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα «ζυγιστεί» η απάντηση σε πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ενώ σαφώς θα τεθεί και το ζήτημα της Κίνας AP Photo/Gemunu Amarasinghe

Με την προειδοποίηση ότι είναι πραγματικός ο κίνδυνος μίας ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία αναχώρησε ο Τζο Μπάιντεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ευρώπη προκειμένου να παραστεί στο μπαράζ διασκέψεων κορυφής του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζει ότι πιθανή χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας θα «άλλαζε πλήρως τη φύση της σύγκρουσης».

«Πιστεύω ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφορικά με την απειλή ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Τζέρεμι Ντάιμοντ του CNNi πριν από την αναχώρησή του με το Air Force One από την αεροπορική βάση Άντριους.

Aκριβώς έναν μήνα από την έναρξη του πολέμου, και ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει μπαράζ κυρώσεων σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσίας, ο Τζο Μπάιντεν θα μετάσχει την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ θα παραστεί και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες, όπως προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν. Παράλληλα, θα εξεταστούν με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά τη διάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα στοχεύσουν περισσότερα μέλη της ρωσικής Δούμας, ενώ ο ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει παράλληλα δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας θα «ζυγιστεί» και η απάντηση σε πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ενώ σαφώς θα τεθεί και το ζήτημα της Κίνας υπό το πρίσμα των ανησυχιών ότι μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή/και οικονομική συνδρομή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικά με τις ανησυχίες για πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει την Τρίτη πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή απτές ενδείξεις ότι επίκειται άμεση ανάλογη κίνηση, ωστόσο τελούν υπ' ατμόν συλλέγοντας στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει προειδοποιήσει ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί της Μόσχας ότι το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα καταδεικνύουν ακριβώς ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και σήμερα, πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη, επανέλαβε ότι η απειλή είναι πραγματική.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από πλευράς του προειδοποίησε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας θα ήταν «απαράδεκτη» και θα «άλλαζε πλήρως τη φύση της σύγκρουσης».

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως θα επρόκειτο για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με εκτεταμένες συνέπειες».

Παράλληλα κατηγόρησε την Κίνα ότι παράσχει πολιτική στήριξη στον Βλαντιμίρ Πούτιν και «διασπείρει κραυγαλέα ψέματα και παραπληροφόρηση», επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του Πεκίνου θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως το Πεκίνο θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα ανεξάρτητων κρατών να χαράσσουν την πορεία τους, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία ανησυχεί ότι η Κίνα μπορεί να προσφέρει «στρατιωτική υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ