ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Nestle αποσύρει από τη Ρωσία τις δημοφιλείς μάρκες KitKat και Nesquik

Ουκρανία: Η Nestle αποσύρει από τη Ρωσία τις δημοφιλείς μάρκες KitKat και Nesquik
«Συμμορφωνόμαστε πλήρως με όλες τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» ανέφερε η εταιρεία μετά την αναστολή πώλησης προϊόντων της στην Ρωσία AP Photo / Rogelio V. Solis

Η ελβετική εταιρεία τροφίμων Nestle, αποσύρει από τη Ρωσία τις δημοφιλείς μάρκες KitKat και Nesquik, μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ομιλία του που μεταδόθηκε σε διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, το περασμένο Σάββατο.

«Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, οι δραστηριότητές μας στη Ρωσία θα επικεντρωθούν στην παροχή βασικών τροφίμων - όχι στο κέρδος», δήλωσε η Nestle.

«Συμμορφωνόμαστε πλήρως με όλες τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η εταιρεία μειώνει σταδιακά τη δραστηριότητά της στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δέχεται πιέσεις να αποχωρήσει εντελώς.

Κατάργησε τις διαφημίσεις και τις επενδύσεις κεφαλαίων και διέκοψε τις αποστολές μη βασικών προϊόντων όπως οι κάψουλες καφέ Nespresso και το νερό San Pellegrino.

Ωστόσο, συνέχισε να πουλά πολλά από τα προϊόντα της υποστηρίζοντας πως «έχουμε ευθύνη απέναντι στους περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους μας στη Ρωσία - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ντόπιοι».

Μετά την απόσυρση των KitKat και Nesquik θα παραμείνουν στη Ρωσία προς πώληση από τη Nestle, μόνο βρεφικές τροφές και ιατρική και νοσοκομειακή διατροφή.

«Οποιοδήποτε κέρδος θα διατεθεί σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η εταιρεία.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και των 5.800 υπαλλήλων μας εκεί».

Μέχρι στιγμής διεθνείς μάρκες όπως η McDonald's, η εταιρεία καλλυντικών L'Oreal, η εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας H&M και ο τεχνολογικός κολοσσός Apple έχουν αναστείλλει ή περιορίσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Μια μειοψηφία άλλων συνεχίζει να παράγει μη βασικά προϊόντα στη χώρα, ενώ εταιρείες όπως η M&S και η Burger King λένε ότι πολύπλοκες συμφωνίες franchise καθιστούν αδύνατο το κλείσιμο των καταστημάτων τους στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ