ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για τους παγιδευμένους αμάχους του Τσερνίχιβ - Σφυροκοπείται το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για τους παγιδευμένους αμάχους του Τσερνίχιβ - Σφυροκοπείται το Κίεβο
Ουκρανός στρατιώτης στα περίχωρα του Κιέβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση για την ανάκτηση εδαφών σε πολλά μέτωπα AP Photo/Andrew Marienko

Καθώς συνεχίζεται ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Μαριούπολη του ουκρανικού νότου, εντείνονται οι φόβοι και για τους αμάχους του Τσερνίχιβ, βορείως του Κιέβου, οι οποίοι έχουν αποκοπεί πλήρως από την ουκρανική πρωτεύουσα μετά το βομβαρδισμό γέφυρας μέσω της οποίας μεταφερόταν ανθρωπιστική βοήθεια. Το Κίεβο εξακολουθεί να σφυροκοπείται, αλλά όπως υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε πολλά μέτωπα. H Βρετανία διαβλέπει ότι η Ρωσία διεξάγει πλέον έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία.

Η Ουκρανή αξιωματούχος Λιουντμίλα Ντενισόβα, αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, ανέφερε την Τετάρτη πως οι κάτοικοι του Τσερνίχιβ επί της ουσίας κρατούνται όμηροι από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βασικές οδούς για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Σήμερα το Τσερνίχιβ παραμένει πλήρως αποκομμένο από την πρωτεύουσα. Οι κατακτητές βομβάρδισαν τη γέφυρα στον ποταμό Ντέσνα, μέσα της οποίας μεταφερόταν ανθρωπιστική βοήθεια και απομακρύνονταν οι κάτοικοι» δήλωσε η Λιουντμίλα Ντενισόβα.

Η πόλη είναι περικυκλωμένη, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, νερό. Οι υποδομές έχουν καταστραφεί.

Η Λιουντμίλα Ντενισόβα κατήγγειλε επίσης, επικαλούμενη μαρτυρίες κατοίκων, πως οι ρωσικές δυνάμεις συντάσσουν λίστες πολιτών προς «εκκένωση» στο Λγκοβ, στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, μεταδίδει σχετικά ο βρετανικός Guardian. «Οι ρατσιστές αποκόπτουν το Τσερνίχιβ από την πρωτεύουσα, μετατρέπουν τους κατοίκους σε ομήρους» ανέφερε η Ουκρανή αξιωματούχος.

Το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό σχεδόν 290.000 κατοίκων, πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και 12 ημέρες.

Βιτάλι Κλίτσκο: Το Κίεβο εξακολουθεί να απειλείται, αλλά ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε πολλά μέτωπα

Πασχίζοντας να κερδίσουν έδαφος στα μέτωπα της χερσαίας προέλασης και με τα ουκρανικά στρατεύματα να αντεπιτίθενται προς ανάκτηση εδάφων, οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται σε μπαράζ επιδρομών με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων.

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο.

Παράλληλα ανέφερε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα, όταν βλήματα έπληξαν τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, σε συνοικία στα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ο εχθρός συνεχίζει να βάλλει εναντίον της πρωτεύουσας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βιτάλι Κλίτσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

«Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας», ανέφερε ο Κλίτσκο, στους πρόποδες ενός διάσημου αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Δίπλα στον δήμαρχο, που μιλούσε εναλλάξ αγγλικά και ουκρανικά, στεκόταν ο αδελφός του Βλαντιμίρ, επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας.

«Κοντά στο Μπροβάρυ [ανατολικά προάστια του Κιέβου], από τα βόρεια πίσω από το Λιούτιι διεξάγεται μια μεγάλη μάχη και σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημες πηγές, ο μικρός οικισμός Μαραρίβ [δυτικά] και σχεδόν όλο το Ιρπίν [βορειοδυτικά] βρίσκονται ήδη υπό από το έλεγχο των Ουκρανών στρατιωτών», ανέφερε.

«Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να γονατίζουμε μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης μας. Ολόκληρη η πόλη έχει πλέον θέσεις μάχης», κατέληξε ο Κλίτσκο.

Βρετανία-MI6: Η Ρωσία διεξάγει πλέον έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία

Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία διεξάγει τώρα έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία που θα αυξήσει τις καταστροφές και τις απώλειες αμάχων.

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις άλλαξαν», δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής των πληροφοριών άμυνας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο «επιδιώκει τώρα μια στρατηγική φθοράς» αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους «αρχικούς του στόχους».

«Αυτό θα περιλαμβάνει την ανεύθυνη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός» και «θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες αμάχων, την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε.

Ενώ οι Ουκρανοί δήλωσαν σήμερα ότι ανακτούν εδάφη από τους Ρώσους στα περίχωρα του Κιέβου, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, την παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου κάλεσε τους Δυτικούς να παραδώσουν «επιθετικά όπλα», ένα «μέσο αποτροπής» κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Χόκενχουλ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα του προκειμένου να κρύψει τα επιχειρησιακά προβλήματα και τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Δυτικός αξιωματούχος είπε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα κινητοποιεί ως εκ τούτου εφέδρους, αλλά ότι πιθανότατα θα είναι κακώς εξοπλισμένοι και λιγότερο έμπειροι από τους επαγγελματίες στρατιώτες.

ΝΑΤΟ: Έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον ένα μήνα που μετρά η εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσαν την ίδια ώρα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, βάσει των όσων μετέδωσε το CNNi.

Η εκτίμηση κυμαίνεται από 7.000 έως 15.000 στρατιώτες και βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνει το ΝΑΤΟ από την Ουκρανία, στοιχεία που έχουν διαρρεύσει σκόπιμα ή μη από τη ρωσική πλευρά και πληροφορίες από πηγές ανοιχτού κώδικα.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 30.000 με 40.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει εκδόσει επίσημη αναφορά σχετικά με στρατιωτικές απώλειες στην Ουκρανία. Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ της -το οποίο αργότερα απέσυρε- σε στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έκαναν λόγο για 9.861 νεκρούς στρατιώτες και 16.513 τραυματίες.

«Παγωμένη κόλαση»: Πάνω από 100.000 εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Υπό συνεχείς βομβαρδισμούς παραμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σχεδόν έναν μήνα αφότου άρχισε η εισβολή στην Ουκρανία του ρωσικού στρατού.

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός «σχεδόν 100.000 άνθρωποι» παραμένουν παγιδευμένοι, «υπό απάνθρωπες συνθήκες» στα συντρίμμια της Μαριούπολης, «σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς φάρμακα, υφιστάμενοι συνεχείς βομβαρδισμούς», προειδοποίησε νωρίς σήμερα, Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Μαριούπολη, πόλη κατά πλειονότητα ρωσόφωνων κατοίκων, σε στρατηγική θέση ανάμεσα στην Κριμαία (νότια), που κατέλαβε και προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και την περιοχή όπου βρίσκεται η αυτοανακηρυγμένη λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ (ανατολικά), βομβαρδίζεται εδώ κι εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό. Έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δεν δημοσιοποίησε απολογισμό των θυμάτων.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το πρωί της Τρίτης από την αμερικανική εταιρεία Maxar και έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνουν την καταστροφή σε συνοικίες της πόλης, σε πολιτικές υποδομές, σε εργοστάσια.

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που όπως είπε παρατηρεί η Ουάσινγκτον «τις τελευταίες 24 ώρες».

Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες Τρίτη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη (είναι) παντελής απουσία κανόνων».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξανέστη χθες, Τρίτη, εναντίον του «παράλογου» πολέμου, που είναι «αδύνατο να οδηγήσει σε νίκη» και τόνισε πως «ακόμη κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη προς πόλη, δρόμο προς δρόμο, σπίτι προς σπίτι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ