ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ σε ηλικία 84 ετών AP/Sait Serkan Gurbuz

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία συνέβαλε στην καθοδήγηση της δυτικής εξωτερικής πολιτικής στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν 84 ετών.

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε σε ένα email προς το προσωπικό του Ομίλου Albright Stonebridge, μιας παγκόσμιας εταιρείας στρατηγικής που ιδρύθηκε από την Ολμπράιτ.

«Ανακοινώνουμε συντετριμμένοι ότι η δρ Μαντλίν Κ. Ολμπράιτ, η 64η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα, απεβίωσε νωρίτερα σήμερα. Η αιτία (του θανάτου) ήταν ο καρκίνος» ανέφερε η οικογένεια της εκλιπούσης σε ανάρτηση στο Twitter.

Η Ολμπράιτ υπήρξε μια σκληροτράχηλη διπλωμάτης σε μια κυβέρνηση που δεν δίστασε να εμπλακεί σε δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις εξωτερικής πολιτικής στη δεκαετία του 1990 -τις γενοκτονίες στη Ρουάντα και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ

Η Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν κεντρικό πρόσωπο στην κυβέρνηση του προέδρου Μπιλ Κλίντον, κατά τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, υπηρετώντας αρχικά ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και εν συνεχεία ως επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ ως υπουργός Εξωτερικών.

Υποστήριξε την επέκταση του ΝΑΤΟ, ενώ ήταν αυτή που πίεσε να παρέμβει η συμμαχία στα Βαλκάνια. Καρπός των πιέσεων αυτών ήταν η επιχείρηση "Allied Force" που πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο από δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1999.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ, προσπάθησε να μειώσει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο.

Η Ολμπράιτ βρισκόταν στο «τιμόνι» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από το 1997 έως και το 2001, μεταξύ του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μια εποχή που ο πρόεδρος Τζώρτζ Μπους χαρακτήρισε ως «νέα παγκόσμια τάξη».

Η Ολμπράιτ αποκαλούσε τον εαυτό της ως «ρεαλιστική ιδεαλίστρια» και επινόησε τον όρο «διεκδικητικός πολυμερισμός» για να περιγράψει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Κλίντον.

Η ίδια είχε γλιτώσει σε παιδική ηλικία από τις θηριωδίες των Ναζί στην πατρίδα της, την Τσεχοσλοβακία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς η οικογένειά της εγκατέλειψε την χώρα, για να διαμορφώσει την κοσμοθεωρία της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Έβλεπε τις ΗΠΑ ως το «απαραίτητο έθνος» όσον αφορά τη χρήση της διπλωματίας που υποστηρίζεται από τη χρήση βίας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο.

«Ορθώνουμε ανάστημα και βλέπουμε πιο μακριά από άλλες χώρες στο μέλλον, και βλέπουμε τον κίνδυνο για όλους μας», είχε πει σε συνέντευξή της στο NBC το 1998. «Ξέρω ότι οι Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες με στολή είναι πάντα έτοιμοι να θυσιαστούν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον αμερικανικό τρόπο ζωής».

Η εμπλοκή στα Βαλκάνια

Η Ολμπράιτ, η οποία ανέλαβε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη το 1993, είχε πιέσει για μια σκληρότερη στάση απέναντι στους Σέρβους της Βοσνίας. Ωστόσο, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, πολλοί από τους κορυφαίους συμβούλους της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θυμούνταν έντονα πώς οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε «τέλμα» στο Βιετνάμ και ήταν αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος στα Βαλκάνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με αεροπορικές επιδρομές σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, που οδήγησαν στον τερματισμό του πολέμου τρία χρόνια αργότερα.

Τα οδυνηρά «μαθήματα» στη Ρουάντα και στη Βοσνία έκαναν τις ΗΠΑ να αντιδράσουν άμεσα στο Κόσοβο, όπου -σύμφωνα με την Ουάσινγκτον- οι Σέρβοι είχαν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εθνοκάθαρσης με θύματα τους αλβανόφωνους. Το NATO αντέδρασε με ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών που κράτησε 11 εβδομάδες το 1999 και επεκτάθηκε μέχρι το Βελιγράδι.

«Ιστορικό λάθος η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Σε ένα άρθρο των New York Times που γράφτηκε τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ολμπράιτ υποστήριξε ότι ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έκανε «ένα ιστορικό λάθος» εισβάλλοντας στην Ουκρανία και προειδοποίησε για καταστροφικό κόστος για τη χώρα του.

«Αντί να ανοίξει το μονοπάτι της Ρωσίας προς το μεγαλείο, η εισβολή στην Ουκρανία θα εξασφαλίσει τη δυσφήμιση του κ. Πούτιν αφήνοντας τη χώρα του διπλωματικά απομονωμένη, οικονομικά ανάπηρη και στρατηγικά ευάλωτη μπροστά σε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη δυτική συμμαχία», έγραψε η Ολμπράιτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ