ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συναγερμός λόγω πυρκαγιών στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Συναγερμός λόγω πυρκαγιών στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ
Δορυφορική εικόνα από τις εγκαταστάσεις στο Τσερνόμπιλ Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Συναγερμός έχει σημάνει στο Τσερνόμπιλ από πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν, ωστόσο κάποιες δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.

Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

Ο επικαφαλής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Τετάρτη πως συνεχίζει να ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρέχει τεχνική βοήθεια για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας και να στείλει ειδικούς του σε αυτά.

LIVEBLOG Ένας μήνας πόλεμος Ουκρανία - Ο Ζελένσκι καλεί σε διαδηλώσεις με το βλέμμα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, G7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ