ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ - Για καταστροφή ρωσικού πλοίου κάνει λόγο η Ουκρανία

Εκρήξεις στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ - Για καταστροφή ρωσικού πλοίου κάνει λόγο η Ουκρανία
Εικόνα από ρωσικό πλοίο στις φλόγες που δημοσίευσε το ουκρανικό Ναυτικό ВМС ЗС України/Facebook

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Ουκρανία, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ζαπορίζια και 75 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την καταστροφή του ρωσικού πλοίου «Ορσκ» που βρίσκεται στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν χτυπηθεί επίσης αποθήκες πυρομαχικών και δεξαμενές καυσίμων, με έντονους καπνούς να καταγράφονται στην περιοχή.

Το ρωσικό πλοίο πριν την επίθεση:

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πλοίο αυτό μεταφοράς στρατευμάτων και υλικού ανήκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ήταν το πρώτο ρωσικό πολεμικό πλοίο που έφτασε στο Μπερντιάνσκ στις 21 Μαρτίου.

«Η άφιξη αυτού του μεγάλου αποβατικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ είναι ένα σημαντικό γεγονός», είχε μεταδώσει το Zvezda.

Το πλοίο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 1.500 τόνους φορτίου «αποβιβάζει κάτω από τα μάτια μας τεθωρακισμένα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή μας», είχε προσθέσει.

Προς το παρόν οι πληροφορίες για την καταστροφή του πλοίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο ρωσικός στρατός σπάνια κάνει ανακοινώσεις για τις απώλειες που υφίσταται.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία φείνεται πως αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους.

Οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν κυρίως σε περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ακόμη πως 11 «εχθρικοί στόχοι στον αέρα» επλήγησαν την Τετάρτη: επτά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και δύο πύραυλοι Κρουζ. Δεν διευκρίνισε εάν καταρρίφθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ