ΚΟΣΜΟΣ

Επαφές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με το FBI και τη CIA στην Αθήνα για θέματα ασφάλειας

Επαφές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με το FBI και τη CIA στην Αθήνα για θέματα ασφάλειας
REUTERS

Επαφές με Έλληνες αξιωματούχους για θέματα ασφάλειας είχε η Task Force των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη.

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, αντιπροσωπεία δέκα περίπου ατόμων επισκέφτηκε την Αθήνα στις 25 και 26 Φεβρουαρίου και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, καθώς και την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Δημόσιας Τάξης οι αμερικανοί αξιωματούχοι έθεσαν θέμα στενότερης συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ ζήτησαν επικαιροποίηση του διακανονισμού Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος προβλέπει τη συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Σημειώνεται ότι πριν από την Αθήνα, η ίδια ομάδα εκπροσώπων του FBI, της CIA και του Department of Homeland Security είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά επαφών με τους Βέλγους ομολόγους τους για το ίδιο θέμα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν στη συγκρότηση των ειδικών ομάδων δράσης αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αποστολή των οποίων ήταν να επισκεφτούν τις «σύμμαχες» χώρες και να συνεργαστούν μαζί τους για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών για τις μετακινήσεις των τζιχαντιστών.

Επιπλέον, στις 30 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την άμεση ενίσχυση του προγράμματος Visa Waiver, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- να ταξιδεύουν χωρίς visa στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ