ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς προς Πούτιν: Μην κάνεις χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Σολτς προς Πούτιν: Μην κάνεις χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία
Ο Σολτς απέρριψε το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αρχίσουν οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια AP Photo/Markus Schreiber

Προειδοποίηση κατά της χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία απηύθυνε στη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της G7 στις Βρυξέλλες.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων στην Ουκρανία «θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, όλων των συμφωνιών και όλων των υφιστάμενων συμβάσεων», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την έκτακτη συνεδρίαση της G7 στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. «Μπορούμε μόνο να πούμε: Μην το κάνεις!»

Ο Σολτς απέρριψε κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία ανέπτυξε χημικά ή βιολογικά όπλα.

Επίσης, απέρριψε το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αρχίσουν οι «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

«Το νόμισμα πληρωμής είναι μέρος της σύμβασης και αυτό ισχύει. Κυρίως αφορά ευρώ ή δολάριο» ξεκαθάρισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Παραδέχτηκε ότι η ενέργεια είχε μείνει εκτός των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ήταν μια σκόπιμη απόφαση.

Ήταν μια «πολύ συνειδητή απόφαση» του μπλοκ να αποκλείσει τις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από το πακέτο των κυρώσεων. Το μπλοκ εργάζεται για περαιτέρω κυρώσεις, δήλωσε.

Προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, η χώρα θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ