ΚΟΣΜΟΣ

Roscosmos: Ακυρώνονται ευρωπαϊκές αποστολές, μόνο για τη Ρωσία οι πύραυλοι

Roscosmos: Ακυρώνονται ευρωπαϊκές αποστολές, μόνο για τη Ρωσία οι πύραυλοι
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Tass, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της Roscosmos, είπε ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 10 πυραύλους AP

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν σε τροχιά ευρωπαϊκά διαστημικά αντικείμενα, θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την εκτόξευση δορυφόρων που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες ή σε φιλικές προς τη Ρωσία χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Tass, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της Roscosmos, είπε ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 10 πυραύλους.

Ο Ρογκόζιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα διαταράξουν τη συνεργασία των δύο πλευρών στο διάστημα.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αυτή, έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, ότι η Roscosmos σκοπεύει να συνάπτει όλες τις «εξωτερικές» συμβάσεις της σε ρούβλια, μετά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του δεν θα δέχεται στο εξής πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

«Και εμείς θα συνάπτουμε όλες τις συμφωνίες μας με το εξωτερικό σε ρούβλια», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Ρογκόζιν είχε προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Υποστήριξε ότι η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον ISS θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, γεγονός που θα επηρεάσει το ρωσικό τμήμα του σταθμού.

Μέχρι πρόσφατα, η συνεργασία στον διαστημικό τομέα ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς που δεν είχαν επηρεαστεί από τις διεθνείς κυρώσεις. Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου, ένας Αμερικανός αστροναύτης, ο Μαρκ Βάντι Χάι και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκαπλέροφ και Πιοτ Ντούμπροφ, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ