ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τον «ρόλο» Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τον «ρόλο» Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας
«Η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου AP Photo/Lefteris Pitarakis (Φωτ. αρχείου)

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, διαδραμάτισε αρχικά ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

«Πράγματι συμμετείχε στο αρχικό στάδιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς στους δημοσιογράφους. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στις δύο ομάδες, στους Ουκρανούς και στους Ρώσους» συμπλήρωσε.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε πριν έναν μήνα, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ο πρώτος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Τότε, η εκπρόσωπος του Ρώσου επιχειρηματία είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες πως η ουκρανική πλευρά ήρθε σε επαφή με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς για στήριξη ως προς την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης» χωρίς όμως το Κρεμλίνο να σχολιάζει επί του θέματος.

Ο Αμπράμοβιτς, εβραϊκής καταγωγής και με ισραηλινή υπηκοότητα, ήταν ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες που έκαναν τεράστιες περιουσίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του στα 13,3 δισ. δολάρια. Επί Πούτιν είχε διατελέσει κυβερνήτης της Τσουκότκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, πριν αγοράσει την Τσέλσι το 2003.

Σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ουκρανίας, η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους όπως ο Αμπράμοβιτς, ρωσικές εταιρείες και Ρώσους αξιωματούχους, αποκόπτοντας σε σημαντικό βαθμό τη ρωσική οικονομία από τη Δύση.

Στον Ρώσο μεγιστάνα έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal χθες, Τετάρτη, υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε -τουλάχιστον για την ώρα- να μην συμπεριληφθεί ο Ρώσος ολιγάρχης στη λίστα των κυρώσεων ώστε να συνεχίσει «να μεσολαβεί στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις».

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τον Μπάιντεν «να περιμένει» για την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς, ο οποίος θα μπορούσε να είναι σημαντικός μεσολαβητής με τη Ρωσία για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε η WSJ.

Ορισμένοι Ρώσοι επιχειρηματίες ωστόσο λένε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Δύση είναι αφελής αν πιστεύει ότι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Αμπράμοβιτς μπορούν να επηρεάσουν το Κρεμλίνο σε ζητήματα γεωπολιτικής. «Οι πραγματικοί διαμεσολαβητές της σύγχρονης Ρωσίας δεν είναι πλέον οι ολιγάρχες που αναδύθηκαν από τις στάχτες της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά μια νέα γενιά πρώην κατασκόπων με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν» υποστηρίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ