ΚΟΣΜΟΣ

Στόλντεμπεργκ στο CNNi: Απίθανο να υπάρξει ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Στόλντεμπεργκ στο CNNi: Απίθανο να υπάρξει ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ
Ο Γενς Στόλντενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακροπρόθεσμα AP Photo / Olivier Matthys

Απίθανο να υπάρξει ευρείας κλίμακας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Συμμαχίας, εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ .

Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο CNNi και την Κρίστιαν Αμανπούρ υπογράμμισε την ενότητα των χωρών του ΝΑΤΟ για τη μείωση της πιθανότητας ενός πολέμου ευρείας κλίμακας.

Ωστόσο, είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά απρόβλεπτη» και ότι καθώς ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μακροπρόθεσμα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές ότι η Ρωσία δεν ακολουθεί γραμμή αποκλιμάκωσης, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι Ρώσοι δεν ήταν έτοιμοι και ότι εκτιμά πως αν υπάρξει ανάγκη, «θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας».

Ο γενικός γραμματέας, ο οποίος επρόκειτο να γίνει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας αργότερα μέσα στο 2022, θα παραμείνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία. «Αισθάνομαι προνομιούχος για τρίτη φορά, πράγματι, για την παράταση της θητείας μου», είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν η δουλειά στο ΝΑΤΟ ήταν πιο σημαντική από τη δουλειά στην Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Νιώθω ότι είναι πιο σημαντική», προσθέτοντας ότι αν μπορεί να κάνει κάτι για να σταματήσει αυτή τη σύγκρουση και την κλιμάκωση σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τότε «αισθάνομαι ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ