ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Σχέδιο ανταλλαγής γρίβνα σε ευρώ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

ΕΕ: Σχέδιο ανταλλαγής γρίβνα σε ευρώ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες
Με την ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας και ανώτατο όριο τα 10.000 γρίβνα για τρεις μήνες που ισοδυναμεί σε περίπου 311 ευρώ EPA/STEPAN FRANKO (Φωτογραφία αρχείου)

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να συμφωνήσουν να επιτρέψουν σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες να ανταλλάξουν το νόμισμά τους -το γρίβνα- σε ευρώ τους επόμενους τρεις μήνες, με την ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ που επικαλείται σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το https://www.cnn.gr/tag/reuters.

Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθήσει εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής, να συντηρηθούν, ανταλλάσσοντας τα χρήματά τους σε ευρώ.

Το προσχέδιο πρόκειται να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και θα ισχύει για όλους τους πρόσφυγες υπό την προσωρινή προστασία της ΕΕ, η οποία χορηγήθηκε στους Ουκρανούς νωρίτερα τον Μάρτιο. Η ανταλλαγή γρίβνα σε ευρώ θα πρέπει να γίνεται χωρίς επιβάρυνση και η ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να είναι εκείνη που δημοσιεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.

Η συναλλαγματική ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 32,138 την Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πρόσφυγας θα μπορεί να πάρει 311 ευρώ για 10.000 γρίβνα, που έχει οριστεί ως μοναδικό ανώτατο όριο ανταλλαγής, σε διάστημα τριών μηνών.

Κάθε χώρα της ΕΕ θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα για να διασφαλίσει ότι κάθε πρόσφυγας ανταλλάσσει 10.000 γρίβνα μόνο μία φορά. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο προσχέδιο δεν προβλέπεται καμία εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές αρχές των «27» θα πρέπει να προβούν τις απαραίτητες διευθετήσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ