ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ: Συνεργασία για μείωση ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ: Συνεργασία για μείωση ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία AP Photo/Olivier Matthys

Η συνεργασία για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως είναι τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κατά τη Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Το σχέδιο ΗΠΑ για μείωση εξάρτησης της Ευρώπης από Ρωσία

Οι ΗΠΑ έχουν καταρτίσει σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, το οποίο πρόκειται να συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύριο, Παρασκευή.

Το σχέδιο που προτείνουν οι ΗΠΑ προβλέπει παροχή έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.

Η συμφωνία στοχεύει στο να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι «27» προσπαθούν να μειώσουν τις ρωσικές εισαγωγές κατά 2/3 το τρέχον έτος. Οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν στο να πλησιάσει η Ε.Ε. αυτόν τον στόχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν την εν λόγω συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

«Πρόκειται για περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό ΥΦΑ που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το σχέδιο της ΕΕ: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Το σχέδιο της Ευρώπης για τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη μείωση της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αναμένεται να εγκρίνουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφήςπου βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή.

Εμπνευσμένο από την κοινή προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατηγική έχει ως στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας της ΕΕ.

Με στόχο την απομόνωση της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την μείωση κατά τα δύο τρίτα ήδη από φέτος των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να δεσμευθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής ότι «θα εργασθούν από κοινού για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και υδρογόνου», σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Στην πράξη, η Κομισιόν δηλώνει «έτοιμη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας κοινών προμηθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκέντρωση των αιτήσεων θα διευκόλυνε τις επαφές με τους διεθνείς προμηθευτές» πριν από τον προσεχή χειμώνα και θα συνέβαλλε στην εξασφάλιση «ευνοϊκών τιμών» χάρις στο οικονομικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό την καθοδήγηση μίας «διευθυντικής επιτροπής» που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των κρατών μελών, «μία διαπραγματευτική ομάδα που θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τις επαφές με τους προμηθευτές και θα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συμπράξεις πέραν του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνομιλίες με τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου (Νορβηγία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία) και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε προχθές Δευτέρα με τους διευθυντές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων (E.ON, Shell, Vattenfall, Eni, TotalEnergies...) για την εξέταση μελλοντικών συνεργασιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να υποχρεώσει κάθε κράτος μέλος να καλύψει τα στρατηγικά αποθέματά του σε φυσικό αέριο «τουλάχιστον στο 80%» μέχρι την 1η Νοεμβρίου, και στην συνέχεια στο 90% πριν από κάθε χειμώνα τα επόμενα χρόνια, ενώ ενδιάμεσα ποσοστά πλήρωσης στρατηγικών αποθεμάτων θα ισχύουν κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου.

Το κείμενο του σχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύφθηκε χθες, Τετάρτη, και θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη και τους ευρωβουλευτές, είναι λιγότερο φιλόδοξο από προηγούμενη εκδοχή του που επέβαλλε κάλυψη κατά 90% των στρατηγικών αποθεμάτων ήδη από τον Νοέμβριο 2022.

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, που θα πιστοποιούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς, «θα πρέπει να κοινοποιούν τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές», οι οποίες «θα πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν» σε μηνιαία βάση. «Μία μείωση κατά 100% των τελών μεταφοράς» θα ενθαρρύνει την πλήρωση των αποθεμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης διάφορες επιλογές για την άμβλυνση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές, όπως η θέσπιση πλαφόν, αλλά δεν συναντούν την συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ