ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Αργήσατε με τις κυρώσεις»

Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Αργήσατε με τις κυρώσεις»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι AP Photo

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία, ωστόσο ανέφερε ότι «ήρθαν λίγο αργά».

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αναρτήθηκε στο Facebook τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Ζελένσκι είπε ότι εάν οι κυρώσεις ήταν προληπτικές, υπήρχε πιθανότητα η Ρωσία να μην είχε προχωρήσει σε πόλεμο.

«Αποκλείσατε το Nord Stream 2. Και δικαίως. Σας είμαστε ευγνώμονες. Ήταν όμως και λίγο αργά. Διότι, αν αυτό είχε γίνει εγκαίρως, η Ρωσία δεν θα είχε δημιουργήσει κρίση φυσικού αερίου. Τουλάχιστον υπήρχε μια ευκαιρία», είπε στο συμβούλιο.

Ο Ζελένσκι είπε στα κράτη μέλη πως «ο ρωσικός στρατός δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια. Δεν ξέρει τι είναι συνείδηση. Δεν καταλαβαίνει γιατί εκτιμούμε τόσο πολύ την ελευθερία μας. Αυτό είναι που καθορίζει το πώς θα ζήσει η χώρα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει 230 σχολεία, 155 νηπιαγωγεία και έχει σκοτώσει 128 παιδιά.

«Ολόκληρες πόλεις, χωριά. Μόνο στάχτη. Δεν έχει μείνει τίποτα», είπε. «Ο ρωσικός στρατός σκότωσε δημοσιογράφους. Αν και είδαν πάνω τους την επιγραφή «Τύπος (σ.σ Press)». Μπορεί να μην τους έχουν μάθει να διαβάζουν. Τους έχουν μάθει μόνο να σκοτώνουν».

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τα κράτη - μέλη για την υποστήριξή τους, αλλά όχι και την Ουγγαρία, καλώντας τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν να «αποφασίσει» για τη μεταχείριση της Ρωσίας. «Διστάζετε αν θα επιβάλετε κυρώσεις ή όχι; Διστάζετε αν θα αφήσετε τα όπλα να περάσουν ή όχι; Διστάζετε αν θα κάνετε εμπόριο με τη Ρωσία ή όχι; Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμό. Ήρθε η ώρα να αποφασίσετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ