ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα συμπαράστασης στη «ματωμένη Ουκρανία» από τον Βαρθολομαίο, με αφορμή τον Ευαγγελισμό

Μήνυμα συμπαράστασης στη «ματωμένη Ουκρανία» από τον Βαρθολομαίο, με αφορμή τον Ευαγγελισμό
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε πως ενώνουμε τις προσευχές μας για να φθάση το μήνυμα του Ευαγγελισμού στη ματωμένη Ουκρανία Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου

«Η ειρήνη σήμερα είναι βαθύτατα τραυματισμένη στη μαρτυρική ουκρανική γη» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο μήνυμά του για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε πως «ενώνουμε τις προσευχές μας για να φθάση το μήνυμα του Ευαγγελισμού, αυτή η φωνή αισιοδοξίας και ελπίδος, αυτή η προκήρυξη χαράς και παρηγορίας, η καλή αγγελία της ευδοκίας του Θεού, στη ματωμένη Ουκρανία που τόσο πολύ το έχει ανάγκη».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε την παραμονή του Ευαγγελισμού, στον πανηγυρίζοντα ναό της Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων, στην ιστορική συνοικία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Ανήμερα της εορτής βρέθηκε στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της κοινότητος Βαφεοχωρίου, στο Βόσπορο.

«Γι᾽ αυτό και εμείς ήλθαμε απόψε για άλλη μια χρονιά εδώ για να προσκυνήσουμε την αγνή κόρη της Ναζαρέτ, και για να απευθύνουμε προς αυτήν και μία ιδιαίτερη παράκλησι: να τερματίσει τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία και όλες τις συμφορές που αυτός έχει επισωρρεύσει, να υπερμαχήσει του ευσεβούς ουκρανικού λαού, να τον θέση υπό την θείαν Σκέπην της και να τον εξαγάγει εις αναψυχήν, ύστερα από την αβάστακτη αυτή δοκιμασία που βιώνει επί ένα ολόκληρο μήνα» είπε στο μήνυμα του το βράδυ της Παρασκευής.

Και είμαστε βέβαιοι, συνέχισε, ότι «η Θεομήτωρ μπορεί να το κάνη, διότι εισακούεται από τον Υιό της, διότι έχει παρρησία παρ᾽ Αυτώ, διότι του έδωσε σάρκα και τον έφερε στο κέντρο του δράματος της ιστορίας μας, για να μας λυτρώσει».

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Θεοτόκου, επισημαίνοντας τα εξής:«Μας αγαπά δε τόσο πιο βαθιά όσο έχουμε την ανάγκη της μεσιτείας της προς τον Υιό και Θεό της και της μητρικής στοργής και προστασίας της, όπως τα προσφιλή της τέκνα στην Ουκρανία. Χάρις στην Παναγία Μητέρα μας ανατέλλει ο καινούργιος κόσμος του Θεού. Κόσμος σωτηρίας, αρετής, ελευθερίας και ομορφιάς».

Εκφράζοντας την συγκίνησή του για το φετινό προσκύνημά της Ομογενείας και του ιδίου προσωπικώς στον καλλιμάρμαρο ναό της Παναγίας, στους Πρόποδες Ταταούλων, επεσήμανε την ιδιαίτερα κατανυκτική εορταστική ατμόσφαιρα, στην οποία συνέβαλε και η μελωδική εκτέλεση των ύμνων της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού από τη Χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, «του ιστορικού αυτού συλλόγου της ενταύθα Ομογενείας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ