ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εγκρίθηκε η «Στρατηγική Πυξίδα» - Αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εγκρίθηκε η «Στρατηγική Πυξίδα» - Αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας
Αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας με την έγκριση της «Στρατηγικής Πυξίδας» AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Παρασκευή την αναθεωρημένη και ενισχυμένη «Στρατηγική Πυξίδα», στο πλαίσιο της οποίας συγκροτείται ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη με τη Γερμανία στον πυρήνα της.

«Υποστηρίξαμε τη Στρατηγική Πυξίδα που θα είναι ο οδηγός μας για μια ισχυρότερη αμυντική πολιτική και θα ενισχύσει τις ευρωπαϊκές αμυντικές μας ικανότητες», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίους, Σαρλ Μισέλ, στο Twitter το πρωί της Παρασκευής.

Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι τα νέα σχέδια έχουν σκοπό να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν -όχι να αντιγράψουν ή να αντικαταστήσουν- τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

«Μας παρέχει μια στρατηγική που θα μας κάνει πιο ικανούς να δράσουμε, να διασφαλίσουμε, να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε – για μια ΕΕ που προστατεύει τους πολίτες, τις αξίες, τα συμφέροντά της και συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Tη νέα στρατηγική ασφαλείας της Ένωσης, γνωστή ως «Στρατηγική Πυξίδα», στο πλαίσιο της οποίας συγκροτείται στρατιωτική δύναμη με τη Γερμανία στον πυρήνα της ενέκριναν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα.

«Η Γερμανία μπορεί να παράσχει τον στρατιωτικό πυρήνα» της νέας δύναμης, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

Η δύναμη αναμένεται να είναι επιχειρησιακή έως το 2025, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απαραίτητη εργαλειοθήκη για να έχει λόγο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ως μέρος της νέας στρατηγικής η ΕΕ θα δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης έως και 5.000 στρατιωτών, υλοποιώντας τα σχέδια για έναν ευρωπαϊκό στρατό που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά από το 2007.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΕΕ πρέπει να έχει τα μέσα για να διασφαλίζει τόσο τα συμφέροντά της, όσο και να προστατεύει τους πολίτες της, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας με τους εταίρους, όπως το ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι, ιδιαίτερα τώρα που αντιμετωπίζουμε μια τέτοια προκλητική κατάσταση», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Άμυνας, Κλάουντια Τάνερ, αναφερόμενη στην ένταση με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το σχέδιο αποφασίστηκε να βγει από τον «πάγο» μετά την χαοτική απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, σημειώνει το Reuters.

Η Γερμανία ανακοίνωσε δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών ενέκρινε τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 100 δισ. ευρώ, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην μεταπολεμική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας του Βερολίνου.

Ικανοποιημένη η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την ικανοποίηση της για το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει.

Η ελληνική πλευρά, σε στενό συντονισμό και συνεργασία με την κυπριακή πλευρά πέτυχε την εισαγωγή λεκτικού που να αναφέρεται τόσο στις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, αλλά επίσης και σε μακροπρόθεσμες, όπου μάλιστα γίνεται ρητή αναφορά στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ