ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Στο Ντονμπάς θα επικεντρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» λέει η Μόσχα

Πόλεμος Ουκρανία: «Στο Ντονμπάς θα επικεντρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» λέει η Μόσχα
AP Photo/Felipe Dana

Η Ρωσία θα επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κύριου επιχειρησιακού τμήματος του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι εξέταζε δύο επιλογές για την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» -όπως η Μόσχα αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία- μία να καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και μία να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Οι εν λόγω δηλώσεις, που μεταδίδονται από ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, υπαινίσσονται πιθανή υποβάθμιση των πολεμικών στόχων της Ρωσίας εκτιμούν οι αναλυτές. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συναντήσει ισχυρή αντίσταση στη βόρεια Ουκρανία και γύρω από το Κίεβο.

Ο Σεργκέι Ρούντσκοϊ, επικεφαλής του κύριου επιχειρησιακού τμήματος του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι το 93% της περιφέρειας Λουχάνσκ και το 54% της περιφέρειας του Ντονέτσκ ήταν υπό ρωσικό έλεγχο.

«Η Ρωσία είχε καταστρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού της Ουκρανίας και αυτό σήμανε το επιτυχές τέλος της πρώτης φάσης της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εισβολής σε ουκρανικές πόλεις που είχαν αποκλειστεί και είπε ότι η Ρωσία θα αντιδρούσε αμέσως σε οποιαδήποτε κίνηση για κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία - κάτι που έχει επανειλημμένα προτρέψει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και έχει αρνηθεί η Δύση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την εισβολή της «μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria, χωρίς να διευκρινίζονται ποιοι είναι οι στόχοι.

Δείτε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ