ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν χρήση χημικών όπλων «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες»

Πόλεμος Ουκρανία - Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν χρήση χημικών όπλων «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες»
«Έχουμε ενημερώσει τους Ρώσους, όπως είπε και ο πρόεδρος πριν από μερικές εβδομάδες, ότι θα υπάρξει σοβαρό τίμημα εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» δήλωσε ο Τζακ Σάλιβαν AP Photo/Patrick Semansky

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την εμφατική δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν» εάν η Ρωσία κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, επιχείρησε ένα 24ωρο μετά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της πτήσης με το Air Force One για την Πολωνία, όπου βρίσκεται την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Τελεία. Υπό καμία περίσταση».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Σάλιβαν δήλωσε πως ο Τζο Μπάιντεν τόνισε στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν «ανάλογα».

«Που σημαίνει ότι θα επιλέξουμε τη μορφή και τη φύση της απάντησής μας με βάση τη φύση της δράσης της Ρωσίας και θα το κάνουμε σε συντονισμό με τους συμμάχους μας. Και έχουμε ενημερώσει τους Ρώσους, όπως είπε και ο πρόεδρος πριν από μερικές εβδομάδες, ότι θα υπάρξει σοβαρό τίμημα εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Δεν θα προχωρήσω πέρα από αυτό, παρά μόνο για να δηλώσω ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, σε καμία περίπτωση».

Σε σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Σάλιβαν δήλωσε πως διεξάγεται μια διαδικασία απευθείας μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων, καθώς και ότι υπάρχουν συνομιλίες ευρωπαίων συμμάχων όπως η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς και εταίρων όπως το Ισραήλ, απευθείας με τους Ρώσους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετέχουν άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Ουκρανούς ομολόγους μας και με εκείνες τις χώρες που συνομιλούν και με τις δύο πλευρές», σημείωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής χθες, ότι τελικά οποιαδήποτε διπλωματική συμφωνία επιτευχθεί, θα είναι εκείνη που η Ουκρανία θα πρέπει να καθορίσει μόνη της και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να πιέσουν την Ουκρανία σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

«Θα υπάρξει απάντηση σε ρωσικό χτύπημα με όπλα μαζικής καταστροφής»

Χθες, Πέμπτη, κατά τη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου μετά τις Συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία.

«Έχετε προειδοποιήσει λοιπόν για την πραγματική απειλή χρήσης χημικών όπλων. Έχετε συγκεντρώσει συγκεκριμένες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν αναπτύσσει αυτά τα όπλα, τα μετακινεί στη θέση τους ή εξετάζει τη χρήση τους; Και θα απαντούσαν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ με στρατιωτική δράση αν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα;» ρώτησε το Associated Press τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν απάντησε αρχικά ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες και πρόσθεσε:

«Θα απαντήσουμε. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά αμυντικά της συστήματα υπό τον φόβο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα εναντίον του λαού της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ