ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη - Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Πόλεμος Ουκρανία: Ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη - Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
Στο στόχαστρο σφοδρού βομβαρδισμού βρίσκονται πολλές ουκρανικές πόλεις AP Photo/Rodrigo Abd

Ένα μήνα συμπληρώνουν οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, χωρίς να έχουν επιτευχθεί τα στρατιωτικά και πολιτικά αποτελέσματα που ήλπιζε η Μόσχα ότι θα είχε άμεσα. Ωστόσο, είναι βαρύς ο φόρος αίματος κυρίως των αμάχων. Στην Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό σκληρή πολιορκία, η ύπαρξη τουλάχιστον ενός ομαδικού τάφου επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ, ενώ άρχισε η καταμέτρηση σορών από το θέατρο-καταφύγιο. Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο σφοδρού βομβαρδισμού βρίσκεται το Χάρκοβο.

Σε τουλάχιστον 300 ανέρχονται οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στις 16 Μαρτίου, ενώ εκεί είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης αυτής, επικαλούμενες αυτόπτες μάρτυρες.

«Αυτόπτες μάρτυρες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο θέατρο της Μαριούπολης έπειτα από βομβαρδισμό από ρωσικό αεροσκάφος. Ως το τέλος δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτήν την φρίκη. Ως το τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ασφαλής. Όμως οι μαρτυρίες αυτών που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής πράξης λένε το αντίθετο», γράφουν οι δημοτικές αρχές της πόλης στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Ο Πέτρο Αντριούστσενκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης με τον οποίο επικοινώνησε το AFP, αρνήθηκε να σχολιάσει προς το παρόν την είδηση αυτή, προσθέτοντας ότι μάλλον θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες ως το βράδυ.

Η είσοδος του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει περισσότεροι από 1.000 άμαχοι, είχε αποκλειστεί από τα συντρίμμια και οι επιχειρήσεις διάσωσης ήταν αδύνατες, λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Πριν από μια εβδομάδα, έγινε γνωστό περισσότεροι από 130 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κτίριο διασώθηκαν, αλλά ότι εκατοντάδες άλλοι παρέμεναν κάτω από τα ερείπια.

Η αμερικανική εταιρεία διαστημικών τεχνολογιών Maxar Technologies, η οποία εξειδικεύεται κυρίως στις δορυφορικές εικόνες, είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του Θεάτρου της Μαριούπολης, όπου η λέξη «παιδιά» φαινόταν καθαρά να είναι γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στα ρωσικά, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των δημοτικών της αρχών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΟΗΕ: Ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ομαδικού τάφου στην Μαριούπολη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στον συγκεκριμένο ομαδικό τάφο φαίνεται πως υπάρχουν 200 σοροί.

Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός.

Η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της Αποστολής Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η ομάδα της προσπαθούσε να εκτιμήσει την κλίμακα των απωλειών αμάχων.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών και για άλλους ομαδικούς τάφους, ενώ επιβεβαίωσε ότι για έναν «μπορέσαμε να λάβουμε δορυφορικές πληροφορίες και υπολογίζουμε ότι εκεί υπάρχουν περίπου 200 σοροί».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.035 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, αν και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός νεκρών αμάχων είναι «σημαντικά υψηλότερος», λόγω της δυσκολίας επαλήθευσης των αναφορών και της λήψης πληροφοριών από περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τοπικοί διοικητές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μόνο ο αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη μπορεί να ξεπεράσει τους 3.000.

Οι σοροί συχνά εγκαταλείπονται στους δρόμους επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να ανασυρθούν την ώρα που συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες, με αποτέλεσμα πολλές από τις σορούς να καταλήγουν αργότερα σε ομαδικούς τάφους.

Αδιακρίτως βομβαρδίζεται το Χάρκοβο

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς στην δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας.

«Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου σε μυστική τοποθεσία για την προστασία από βομβαρδισμούς.

«Καθημερινά σημειώνονται βομβαρδισμοί αδιακρίτως στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται», κατήγγειλε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιούν «κατοικημένες περιοχές, πολίτες, υποδομές όπως σχολεία».

«Αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στο Χάρκοβο, ενάντια στην Ουκρανία, εναντίον αμάχων», είπε, εκτιμώντας ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ από τα ρωσικά σύνορα.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, που διείσδυσαν στα προάστια την πρώτη ημέρα της εισβολής τους στις 24 Φεβρουαρίου, απωθήθηκαν πολλά χιλιόμετρα προς τα περίχωρα, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Έκτοτε η πόλη αποτελεί στόχος καθημερινών βομβαρδισμών πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών βομβαρδισμών, προκαλώντας «πολλά θύματα», σύμφωνα με τον Τερέχοφ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να δώσει αριθμό θυμάτων.

Σήμερα το πρωί, τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία.

Την Πέμπτη, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς στεκόντουσαν σε ουρά για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Τσερνίχιβ έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις

Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Η πόλη έχει περικυκλωθεί (...), επιχειρησιακά από τον εχθρό» δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

Οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.

«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ», σημειώνεται σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε το ρωσικό αποβατικό πλοίο Saratov στην Μπερντιάνσκ

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι το ρωσικό αποβατικό πλοίο στο οποίο ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν στην πόλη Μπερντιάνσκ στη νότια Ουκρανία, ονομαζόταν ‘Saratov’, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή τους την Παρασκευή. Αρχικά είχε αναφερθεί πως το πλοίο ονομαζόταν ‘Orsk’.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι το ρωσικό αποβατικό πλοίο στο οποίο ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν στην πόλη Μπερντιάνσκ, ονομαζόταν ‘Saratov’, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωσή τους την Παρασκευή. Αρχικά είχε αναφερθεί πως το πλοίο ονομαζόταν ‘Orsk’.

«Στην επιχειρησιακή ζώνη του Αζόφ, σύμφωνα με ενημερωμένες πληροφορίες, ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο ονόματι «Saratov» καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κατεχόμενο λιμάνι Μπερντιάνσκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ταυτοποίησαν δύο άλλα μεγάλα αποβατικά πλοία, το ‘Caesar Kunikov’ και το ‘Novocherkassk’, που επίσης λέγεται ότι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Άλλες απώλειες του εχθρού διευκρινίζονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν το μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο στο λιμάνι της Μπερντιάνσκ στη νότια Ουκρανία την Πέμπτη.

Η Μπερντιάνσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποιούν τακτικά διαδηλώσεις κατά της παρουσίας των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εκεί.

Όλες οι εξελίξεις στο Live Blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ