ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ vs Πούτιν: Η «κουλτούρα ακύρωσης» και η απάντηση της Βρετανίδας συγγραφέως

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ vs Πούτιν: Η «κουλτούρα ακύρωσης» και η απάντηση της Βρετανίδας συγγραφέως
«Οι κριτικές σχετικά με την cancel culture της δυτικής κουλτούρας, ίσως δεν θα πρέπει να γίνονται από εκείνους που σήμερα σφάζουν αμάχους» απάντησε η συγγραφέας J.K. Rowling

Κατηγορώντας τη Δύση ότι «προσπαθεί να ακυρώσει» τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρομοίασε την «κουλτούρα ακύρωσης» με τους Ναζί και το κάψιμο βιβλίων τη δεκαετία του 1930, ενώ έδωσε ως παράδειγμα τις επικρίσεις που έχει δεχτεί η Βρετανίδα συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

«Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν μια χώρα χιλιάδων ετών. Μιλάω για τις προοδευτικές διακρίσεις ενάντια σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στη ρωσική μουσική και λογοτεχνία, συμπεριλαμβανομένων των έργων μεγάλων συνθετών όπως ο Πιότρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμανίνοφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε ως παράδειγμα την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, λέγοντας ότι «ακυρώθηκε» επειδή «δεν ικανοποίησε τα αιτήματα των δικαιωμάτων των φύλων». Η Βρετανίδα συγγραφέας απάντησε, αναρτώντας στο Twitter δημοσίευμα του BBC για τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

«Οι κριτικές σχετικά με την cancel culture της δυτικής κουλτούρας, ίσως δεν θα πρέπει να γίνονται από εκείνους που σήμερα σφάζουν αμάχους για το έγκλημα της αντίστασης ή που φυλακίζουν και δηλητηριάζουν τους επικριτές τους» ανέφερε συμπληρώνοντας το hashtag #IStandWithUkraine.

Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι δωρεές από τη φιλανθρωπική οργάνωση που συνίδρυσε θα διατεθούν για να βοηθήσει παιδιά στην Ουκρανία. Το ποσό αγγίζει το 1 εκατομμύριο λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ