ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο Φόρουμ της Ντόχα: Δεν μπορεί να εκβιάζει η Ρωσία, αυξήστε την παραγωγή στην ενέργεια

Ζελένσκι στο Φόρουμ της Ντόχα: Δεν μπορεί να εκβιάζει η Ρωσία, αυξήστε την παραγωγή στην ενέργεια
Ζελένσκι: «Το Κατάρ μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ευρώπης» Twitter/ Doha Forum

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να «αποφύγουν τον παγκόσμιο εκβιασμό της Ρωσίας».

«Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται στις προσπάθειές σας. Σας ζητώ να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας για να καταλάβει η Ρωσία ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του στο Φόρουμ της Ντόχα, στο Κατάρ.

«Το Κατάρ μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ευρώπης», σημείωσε.

Η εισβολή εδώ και έναν μήνα στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου στην Ευρώπη, έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού και έχει κάνει πιο ευκρινή την εξάρτηση χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως καμία χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη απέναντι σε σοκ από διαταράξεις στον εφοδιασμό τροφίμων που συμβαίνουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του. Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο.

«Οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις τιμές σοκ των τροφίμων. Κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος απέναντι σε στην κρίση», σημείωσε.

«Τα ρωσικά στρατεύματα καλύπτουν χωράφια στην Ουκρανία για μίλια, εκμεταλλεύονται αγροτικό εξοπλισμό», είπε ακόμα.

Ο Ζελένσκι έκανε αναφορά και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προστατέψει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και για το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Υεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ