ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συμφωνία για 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για απομάκρυνση αμάχων από την «πρώτη γραμμή»

Ουκρανία: Συμφωνία για 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για απομάκρυνση αμάχων από την «πρώτη γραμμή»
AP Photo/Petr David Josek

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε, πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη, προσθέτοντας πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν, θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου, που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα, πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποΐτσένκο είπε πως η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να διεξάγονται στο κέντρο της.

Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη, όταν ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ουκρανία: 136 παιδιά έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

Εκατόν τριάντα έξι παιδιά έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από 31 ημέρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, σε μήνυμά του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Από το σύνολο των 136 παιδιών, τα 64 σκοτώθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Άλλα 50 παιδιά σκοτώθηκαν στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Επιπλέον, 199 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση προσώρας να επιβεβαιώσει αυτό τον απολογισμό.

LiveBlog: Οι Ρώσοι κατέλαβαν πόλη όπου ζουν οι εργάτες του Τσερνόμπιλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ