ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Ουκρανίας στη Βαρσοβία

Συνάντηση Μπάιντεν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Ουκρανίας στη Βαρσοβία
O Τζο Μπάιντεν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κούλεμπα και Ολέξεϊ Ρέζνικοφ (AP Photo/Evan Vucci)

Με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας συναντήθηκε ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία για να συζητήσουν από κοντά για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την επίθεση της Ρωσίας που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρούσα στις συνομιλίες, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δίπλα στον οποίο κάθισε σε ένα μακρύ τραπέζι όπου κάθονταν επίσης ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρεσνίκοφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Η συνάντηση διεξήχθη σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν είχε συναντήσει τον Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσει τον Κουλέμπα στην Πολωνία, στο ουκρανικό σύνορο, στις 5 Μαρτίου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί σε ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων, να συνομιλήσει μαζί τους και πιθανότατα, όπως αναμένεται, να εκφωνήσει ομιλία για την Ουκρανία.

Τον Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο της Πολωνίας ο ομόλογός του Αντρέι Ντούντα.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα, μεγάλη αγωνία επικρατεί για τον άμαχο πληθυσμό, με την ουκρανική κυβέρνηση να ανακοινώνει πως έχουν ανοίξει 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους, ωστόσο από την πολιορκημένη Μαριούπολη η έξοδος μπορεί να γίνει μόνο με ιδιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ,

περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

LiveBlog: Στο Ντονμπάς επικεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις - Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ