ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Επανέρχεται στις απειλές για χρήση πυρηνικών η Ρωσία

Πόλεμος Ουκρανία: Επανέρχεται στις απειλές για χρήση πυρηνικών η Ρωσία
«Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβένετφ EPA/ YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού -στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από περίπου δύο εβδομάδες- δήλωσε ότι για τη Μόσχα «είναι προτεραιότητα η πυρηνική ετοιμότητα».

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο», είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

«Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας», συνέχισε.

«Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Υπάρχει αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσουμε σε κανέναν λόγο να αμφιβάλλει έστω και το παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», τόνισε.

Μετά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για ρωσική απειλή που αφορά όλο τον κόσμο, κατά την ομιλία του μέσω βιντεοσύνδεσης στο Φόρουμ της Ντόχα για την ενέργεια:

«Η Ρωσία καυχιέται ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη»

«Προτεραιότητα η πυρηνική ετοιμότητα» διαμηνύει ο Σοϊγκού

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από περίπου δύο εβδομάδες, επανέλαβε ότι για τη Μόσχα «είναι προτεραιότητα η «πυρηνική ετοιμότητα». Στο βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σόιγκου είπε ότι συζήτησε με το υπουργείο Οικονομικών ζητήματα που σχετίζονται με τον στρατιωτικό προϋπολογισμό και τις αμυντικές εντολές.

«Συνεχίζουμε εκ των προτέρων την παράδοση όπλων και εξοπλισμού μέσω πιστώσεων. Οι προτεραιότητες είναι όπλα μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, εξοπλισμός αεροσκαφών και διατήρηση της ετοιμότητας εμπλοκής των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων», είπε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα εκτίμησε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που είχε πληγεί από επίθεση με πυρηνικά.

«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες σχεδόν ολόκληρου του δυτικού κόσμου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σε μία σπάνια στα χρονικά επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας προς συντονισμό των κινήσεών τους έναντι της Ρωσίας, εν μέσω κλιμακούμενων φόβων ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση μη συμβατικών όπλων στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της G7, των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, προειδοποίησαν «ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων» στην Ουκρανία.

Προσπάθεια υποβάθμισης των δυτικών κυρώσεων

Υποβαθμίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι «είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, είπε χαρακτηριστικά.

Οι κυρώσεις θα εδραιώσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια, πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Μεντβέντεφ σημείωσε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση του Κρεμλίνου να πραγματοποιήσει «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και ακόμη περισσότεροι υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ