ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Τουρκία: Να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Δεν πρέπει να κάψουμε τις γέφυρες με τη Ρωσία» υποστηρίζει ο Ιμπραχίμ Καλίν (AP Photo/Emrah Gurel)

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία πρέπει να συνεχιστούν τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες, προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν και πρόσθεσε, ότι το Κίεβο χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος που βρέθηκε στη Ντόχα για να λάβει μέρος στο Διεθνές Φόρουμ, είπε ότι το Κίεβο χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Αν όλοι κόψουν τις γέφυρες με τη Ρωσία τότε ποιός θα μιλάει με εκείνους τελικά; Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν στήριξη με κάθε δυνατό μέσο ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους...αλλά το ζήτημα της Ρωσίας πρέπει να ακούγεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε ότι: οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η Τουρκία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις που επέβαλαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.

«Αν Ρώσοι ολογάρχες...ή όποιοι Ρώσοι πολίτες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, φυσικά και μπορούν», είπε ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε μια ερώτηση στο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.

«Αν εννοείτε αν αυτοί οι ολιγάρχες μπορούν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία, τότε φυσικά αν είναι νόμιμη και όχι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, θα το εξετάσω. Αν είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, τότε είναι άλλο ζήτημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Δύο υπερπολυτελείς θαλαμηγοί που ανήκουν στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβις έχουν ελλιμενιστεί σε τουρκικά θέρετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ