ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι αποσύρονται μέσω Τσερνόμπιλ στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, εκτιμά το Κίεβο

Οι Ρώσοι αποσύρονται μέσω Τσερνόμπιλ στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, εκτιμά το Κίεβο
AP Photo/Vadim Ghirda

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται μέσω της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα, Κυριακή. Η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ συνορεύει με μια χωριστά διοικούμενη περιοχή, τον Κρατικό Ραδιοοικολογικό Αποκλειστικό Τομέα της Πολεσίας, βορείως εντός της Λευκορωσίας.

Αυτό υποδηλώνει, όπως σημειώνει δημοσίευμα των Νew Υork Τimes, ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί την τοποθεσία γύρω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα για υλικοτεχνική υποστήριξη.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι δεν υπήρχε τρόπος να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα η ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με την οποία είναι πιθανό μετά την ανασύνταξη και ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, να αναπτυχθούν εκ νέου σε επιχείρηση περικύκλωσης του Κιέβου.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής υπάρχουν μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στα νότια και τα δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, σε Μπογιάρκα και Γιασνογκορόντκα αντίστοιχα.

Τα σενάρια διαχωρισμού της Ουκρανίας

Η Μόσχα επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να εφαρμόσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «κορεατικό σενάριο» στην Ουκρανία, αφού δεν κατάφερε να καταλάβει την πρωτεύουσα και να καθαιρέσει τη νόμιμη κυβέρνηση.

Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ εκτιμά ότι προτεραιότητες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι η ανατολική και νότια Ουκρανία, «αφού η επίθεσή του σε μεγάλο βαθμό σταμάτησε».

«Εάν είναι σε θέση να συνδέσει αυτή την περιοχή, ο Πούτιν θα προσπαθήσει στη συνέχεια να χαράξει μια οριοθέτηση που χωρίζει αυτήν την νοτιοανατολική Ουκρανία από την υπόλοιπη χώρα - λίγο όπως μετά τον πόλεμο της Κορέας» σημειώνει.

Όμως, λέει, ένα από τα κύρια προβλήματα της Μόσχας είναι η δημιουργία και η διατήρηση ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας και της Μαύρης Θάλασσας.

«Στο δρόμο της στέκεται η "άθραυστη" Μαριούπολη», υπογραμμίζει.

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπει ο στρατηγός Μπουντάνοφ, αυτό το οιονεί κράτος θα ήταν μη βιώσιμο, δεδομένης της αντίστασης του ντόπιου πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ