ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν θέλει «σενάριο Κορέας» για την Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο Πούτιν θέλει «σενάριο Κορέας» για την Ουκρανία, λέει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Αυτοκίνητα περνούν δίπλα από ένα κατεστραμμένο ρωσικό τανκ καθώς μια συνοδεία οχημάτων που εκκενώνουν πολίτες φεύγει από το Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, 9 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, μιμούμενος τη μεταπολεμική διαίρεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, δήλωσε ο Ουκρανός στρατηγός Κυρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος προέβλεψε την εισβολή της Ρωσίας ήδη από τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν μπόρεσε να «καταπιεί» ποτέ τη χώρα, αλλά εάν επιδιώξει να τη διασπάσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρτοπόλεμο.

Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς ο Λεονίντ Πασετσνίκ, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, είπε ότι μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την επικράτειά του ώστε να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι πίστευε ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά άλλαξε το σχέδιό του από τότε που απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσά της, το Κίεβο, και να ανατρέψει την κυβέρνηση του Βολοντόμιρ Ζελένσκι στις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία παρά την επίθεση στα δυτικά, που είναι μόλις η τρίτη μεγάλη επίθεση εκεί από την έναρξη του πολέμου.

«Ο Πούτιν αλλάζει ήδη τις κύριες επιχειρησιακές κατευθύνσεις – προς νότο και ανατολικά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι εξετάζει ένα «κορεατικό σενάριο» για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι δεν πίστευε ότι η Μαριούπολη θα έπεφτε σύντομα και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αντιμετώπιζαν τακτικές ανταρτοπόλεμου ακόμα κι αν κατάφερνε να νικήσει το έμπειρο τάγμα Αζόφ στην ισοπεδωμένη πόλη.

«Οι κατακτητές θα προσπαθήσουν να ενώσουν τα κατεχόμενα σε μια ενιαία οιωνοί κρατική οντότητα, η οποία θα εναντιωθεί στην ανεξάρτητη Ουκρανία. Βλέπουμε ήδη προσπάθειες να δημιουργηθούν «παράλληλες» αρχές στα κατεχόμενα και να αναγκαστούν οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν το γρίβνα, το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας», σημείωσε και συνέχισε:

«Μπορεί να θέλουν να διαπραγματευτούν σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η αντίσταση και οι διαμαρτυρίες των πολιτών μας στα κατεχόμενα, οι αντεπιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις και η σταδιακή απελευθέρωση – περιπλέκουν σημαντικά την υλοποίηση των σχεδίων του εχθρού».

«Επιπλέον, σύντομα θα ξεκινήσει η εποχή του ολοκληρωτικού ανταρτοπολέμου των Ουκρανών. Τότε θα απομείνει ένα σχετικό σενάριο για τους Ρώσους – πώς να επιβιώσουν».

Ο Ολεξιι Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσυπέγραψε την ανάλυση του Μπουντάνοφ. «Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, η Ρωσία θα αποσύρει στρατεύματα από τις περιοχές του Κιέβου και του Χαρκόβου και θα τα στείλει στο Ντονμπάς», είπε.

«Συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τις μεγάλες πόλεις, θα ανακοινώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «ειδικής επιχείρησης» και την έναρξη της δεύτερης – την «απελευθέρωση του Ντονμπάς», σημείωσε.

«Τώρα έχουν τρία καθήκοντα: να περικυκλώσουν τα στρατεύματά μας στο Ντονμπάς, να καταλάβουν πλήρως τη Μαριούπολη και το νότο. Αν χάσουν τη Χερσώνα, στα δυτικά της Μαριούπολης, ολόκληρη η κατοχή τους στη Μαριούπολη θα καταρρεύσει. Και αυτό είναι όλο. Δεν θα υπάρξει κατάληψη του Κιέβου, του Χαρκόβου ή της Οδησσού», κατέληξε ο Αρίστοβιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ