ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία το καθεστώς ουδετερότητας

Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Ρωσία το καθεστώς ουδετερότητας
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σύμφωνα με το Reuters AP/Justin Tallis

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Ρώσους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται πως η υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) απαγόρευσε στους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου.

Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε τον Τύπο ότι δεν πρέπει να δημοσιεύσει τη συνέντευξη και ότι «έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο ευθύνης και η απάντηση που θα ληφθεί» σε σχέση με τα μέσα ενημέρωσης που πραγματοποίησαν τη συνέντευξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως Ουκρανός στρατηγός, Κυρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος προέβλεψε την εισβολή της Ρωσίας ήδη από τον Νοέμβριο δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, μιμούμενος τη μεταπολεμική διαίρεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν μπόρεσε να «καταπιεί» ποτέ τη χώρα, αλλά εάν επιδιώξει να τη διασπάσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με ανταρτοπόλεμο.

Η προειδοποίησή του ήρθε καθώς ο Λεονίντ Πασετσνίκ, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, είπε ότι μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την επικράτειά του ώστε να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι πίστευε ότι ο Πούτιν ήθελε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά άλλαξε το σχέδιό του από τότε που απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσά της, το Κίεβο, και να ανατρέψει την κυβέρνηση του Βολοντόμιρ Ζελένσκι στις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία παρά την επίθεση στα δυτικά, που είναι μόλις η τρίτη μεγάλη επίθεση εκεί από την έναρξη του πολέμου.

«Ο Πούτιν αλλάζει ήδη τις κύριες επιχειρησιακές κατευθύνσεις – προς νότο και ανατολικά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι εξετάζει ένα «κορεατικό σενάριο» για την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ο Μπουντάνοφ είπε ότι δεν πίστευε ότι η Μαριούπολη θα έπεφτε σύντομα και ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αντιμετώπιζαν τακτικές ανταρτοπόλεμου ακόμα κι αν κατάφερνε να νικήσει το έμπειρο τάγμα Αζόφ στην ισοπεδωμένη πόλη.

LIVEBLOG: Στην Τουρκία τη Δευτέρα ο νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ