ΚΟΣΜΟΣ

Πεσκόφ: Πηγή ανησυχίας για το Κρεμλίνο οι δηλώσεις Μπάιντεν, παρακολουθούμε όσα λέει

Πεσκόφ: Πηγή ανησυχίας για το Κρεμλίνο οι δηλώσεις Μπάιντεν, παρακολουθούμε όσα λέει
Ενοχλημένοι στη Ρωσία από τη δήλωση Μπάιντεν πως «ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας ΗΠΑ με τον εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει έχουν ενοχληθεί από τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και πως παρακολουθούν προσεκτικά όσα λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ σήμερα, Δευτέρα, τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε ότι ο Πούτιν -τον οποίο χαρακτήρισε «χασάπη»- δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, «αποτελούν πηγή ανησυχίας και ότι Κρεμλίνο».

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε σε ερώτηση δημοσιογράφο την Κυριακή πως δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια στρατηγική για αλλαγ ήκαθεστώτος στη Ρωσία», είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν , προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε την Κυριακή πως: «Νομίζω πως ο πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος, εξήγησαν πολύ απλά, πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον πρόεδρο Πούτιν να διεξάγει πόλεμο ή να εμπλακεί σε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου»

«Όπως ξέρετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε κατ΄επανάληψη, δεν έχουμε μια στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία -- ή οπουδήποτε αλλού ως προς αυτό», επανέλαβε.

Αντιδράσεις και αποστάσεις από τις ΗΠΑ

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου πέραν του Κρεμλίνου που δήλωσε εξ΄αρχής πως «δεν εναπόκειται στον Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία», δεν φέρει σύμφωνους και Αμερικανούς.

Ο βετεράνος διπλωμάτης των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χάας επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το σχόλιό του.

Σε αναρτήσή του στο Twitter, ο Χάας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε πως ο Μπάιντεν «έκανε μια δύσκολη κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη και μια επικίνδυνη κατάσταση πιο επικίνδυνη».

Αποστάσεις από τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κράτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα απέφευγε αυτές τις εκφράσεις, διότι εξακολουθεί να συζητά με τον Ρώσο πρόεδρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ