ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Σχοινάς: Σχέδιο δράσης για την υποστήριξη κρατών που δέχονται προσφυγικό κύμα

Ουκρανία - Σχοινάς: Σχέδιο δράσης για την υποστήριξη κρατών που δέχονται προσφυγικό κύμα
Τα κράτη στα οποία μετακινούνται οι πρόσφυγες χρειάζεται να έχουν ξεκάθαρους κανόνες καταγραφής, μεταφοράς και προστασίας των παιδιών, υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς AP Photo / Daniel Cole, File

Σχέδιο δράσης 10 σημείων για την υποστήριξη των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στη γραμμή υποδοχής των προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας «ξέρουν ότι δεν είναι μόνα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, στεκόμαστε στο πλευρό τους» ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως επεσήμανε, έχει προετοιμαστεί «ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων για την αντιμετώπιση των αναγκών των κρατών-μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στα οποία μετακινούνται οι πρόσφυγες χρειάζεται να έχουν ξεκάθαρους κανόνες καταγραφής, μεταφοράς, προστασίας των παιδιών», σημείωσε.

«Αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση από όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έχουμε πέντε φορές περισσότερους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο από ό,τι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, έχουμε τρεις φορές περισσότερους από ό,τι στη Συρία, αλλά είμαι υπερήφανος διότι παρά την άνευ προηγουμένου έξοδο, η ΕΕ με ομόφωνη απόφαση σε χρόνο ρεκόρ παρείχε καθεστώς προστασίας για όλους» είπε ο κ. Σχοινάς.

Προσέθεσε ότι «τώρα γυρίζουμε σελίδα και μετατρέπουμε αυτά τα δικαιώματα σε απτή πραγματικότητα. Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, οι ασθενείς και οι πιο ευπαθείς στα νοσοκομεία. Χρειάζεται οι πολίτες να μπουν στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατόν και χρειάζεται να βρούμε στέγαση για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ