ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Προανήγγειλε μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και ο Μπολσονάρου τον απέλυσε

Βραζιλία: Προανήγγειλε μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και ο Μπολσονάρου τον απέλυσε
Η αύξηση στα καύσιμα επικρίθηκε έντονα από τον Μπολσονάρου, που προσπαθεί να ανακόψει την αύξηση του πληθωρισμού επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές (AP Photo/Eraldo Peres)

Έχασε τη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος του δημοσίου πετρελαϊκού ομίλου Petrobras, Ζουακίμ Σίλβα ε Λούνα, μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που ανακοίνωσε, επτά μήνες πριν από τις εκλογές στη Βραζιλία.

Η καθαίρεση του από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, προαναγγέλθηκε από τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ και επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (29/3) από το υπουργείο Ορυχείων, Μεταλλείων και Ενέργειας, που εισηγήθηκε να τον διαδεχθεί ο οικονομολόγος Αντριάνου Πίρες στη διεύθυνση της Petrobras.

Ο διορισμός του αναμένεται να επιβεβαιωθεί τη 13η Απριλίου από το ΔΣ της δημόσιας επιχείρησης, διευκρίνισε το υπουργείο. Πρόσθεσε εξάλλου ότι πρότεινε να ονομαστεί ο Χοντόλφο Λαντίμ, επιχειρηματίας, νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Ο κ. Λαντίμ, που εργάστηκε στην Petrobras για πάνω από είκοσι χρόνια, είναι το τρέχον διάστημα ο πρόεδρος της Flamengo, της δημοφιλέστερης ποδοσφαιρικής ομάδας στη Βραζιλία.

Ο κ. Σίλβα ε Λούνα, στρατηγός εν αποστρατεία, πρώην υπουργός Άμυνας, ονομάστηκε διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2021. Ο προκάτοχός του Χουμπέρτου Καστέλου Μπράνκου, οικονομολόγος που έχαιρε σεβασμού, απαλλάχθηκε επίσης από τα καθήκοντά του με απόφαση του σημερινού προέδρου, και αυτός έπειτα από αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Στις αρχές Μαρτίου, η Petrobras ανακοίνωσε αύξηση 18,8% της τιμής της βενζίνης και 24,9% του πετρελαίου ντίζελ από τα διυλιστήριά της, εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η αύξηση επικρίθηκε έντονα από τον κ. Μπολσονάρου, που προσπαθεί να ανακόψει την αύξηση του πληθωρισμού επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, αν και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να χάνει με διαφορά από τον προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντε Σίλβα.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους δήλωσε τη 10η Μαρτίου πως η πολιτική της Petrobras να ευθυγραμμίζει τις τιμές της με τις διεθνείς «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η μετοχή της βραζιλιάνικης δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου έκλεισε χθες με μεγάλη πτώση (–2,63%) στο χρηματιστήριο στο Σαν Πάουλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ