ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι προς κοινοβούλιο Δανίας: «Οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Ζελένσκι προς κοινοβούλιο Δανίας: «Οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Δανίας ανέφερε ότι η Ρωσία διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας AP / Justin Tallis

«Αυτό που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελείται υπό τα όμματα του πλανήτη», δήλωσε κατά την διάρκεια παρέμβασής του στο κοινοβούλιο της Δανίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μόσχα για σκόπιμους βομβαρδισμούς σε καταφύγια αμάχων στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

«Ανατινάζουν καταφύγια γνωρίζοντας επακριβώς ότι πολίτες κρύβονται εκεί, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της πρωθυπουργού της Δανίας και των βουλευτών.

Το πρωί της Τρίτης 29 Μαρτίου, ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε την έδρα της περιφερειακής διοίκησης του Μικολάιφ, κοντά στην Οδησσό.

«Σύμφωνα με ό,τι γνωρίζουμε τώρα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, 22 τραυματίσθηκαν και οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι το Μικολάιφ, οι κάτοικοι του Μικολάιφ δεν αποτελούσαν απειλή κατά της Ρωσίας. Και, παρά ταύτα, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έγιναν στόχος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», κατήγγειλε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη και την Δανία να υπερασπισθούν τις αξίες τους απέναντι στην Ρωσία.

«Τι μπορούμε να πούμε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την ώρα που δεν υπάρχει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που να μην έχει διαπραχθεί από τους κατακτητές;», αναρωτήθηκε, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις και για βιασμούς.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα την Χάγη ξεκίνησε τις 3 Μαρτίου έρευνα για τις καταγγελίες για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε σήμερα Τρίτη 29 Μαρτίου όπου διεξήχθησαν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για μια δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ