ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο - Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση: «Κλειδί» οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Βερολίνο - Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση: «Κλειδί» οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Σε διήμερο συνέδριο στο Βερολίνο θα αναζητηθούν τρόποι για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και οι δυνατότητες που δίνουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας AP Photo

Υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από περισσότερες από 50 χώρες με εκπροσώπους από επιχειρήσεις, την επιστήμη και την κοινωνία των πολιτών, θα λάβουν μέρος στο διήμερο συνέδριο-διάλογο για την «Ενεργειακή Μετάβαση του Βερολίνου» (BETD).

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης ανεξαρτησίας από τις ορυκτές πηγές ενέργειες, ενώ σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Από τη φιλοδοξία στη δράση» συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Θα συζητηθούν στρατηγικές για την έξυπνη μετατροπή ενεργειακών συστημάτων παγκοσμίως, πως θα επιτευχθεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα και οι νέες ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται για πολλές χώρες να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Θα συζητηθεί επίσης η ενεργειακή διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ είπε μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια ομιλία της κατά την έναρξη του 8ου συνεδρίου τα εξής:

«Ο βάναυσος ρωσικός επιθετικός πόλεμος όχι μόνο επέφερε τρομερά δεινά στους ανθρώπους στην Ουκρανία, κατέστησε επίσης σαφή σε όλους την προβληματική εξάρτηση πολλών κρατών από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων».

«Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης αποτελεί σήμερα σκληρή γεωπολιτική. Γι’ αυτό και ο δρόμος που ακολουθεί η Γερμανία παρακολουθείται διεθνώς όλο και πιο προσεκτικά, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για τη διεθνή συνεργασία γίνεται μεγαλύτερο. Τώρα το θέμα είναι να ανεξαρτητοποιηθούμε από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό - και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».

«Ο "Διάλογος για την Ενεργειακή Μετάβαση" αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών με άλλες χώρες, την από κοινού ανάπτυξη στρατηγικών για το πώς μπορούμε να προωθήσουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Γιατί ένα πράγμα είναι σίγουρο: μόνο μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την κλιματική κρίση».

Χάμπεκ: «Κλειδί» η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε στη δική του ομιλία ότι «η ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία και την ΕΕ δεν πρέπει να γίνει βάρος για τρίτες φτωχότερες χώρες» και ότι «ο πόλεμος της Ουκρανίας κατέστησε για άλλη μια φορά σαφή τα δραματικά λάθη στην ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος».

«Τις τελευταίες δεκαετίες, συνέχισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, η Γερμανία εξαρτήθηκε πολύ. Είναι πλέον απαραίτητο να ανεξαρτητοποιηθούν η Γερμανία και η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια βήμα προς βήμα. Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και αύξηση του πληθωρισμού.

«Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η κατάσταση προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Το καλύτερο μέσο που έχουμε για να μειώσουμε τις άμεσες συνέπειες αυτού του πολέμου είναι η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

«Η πρόσθετη πίεση από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία καθιστά δυνατή την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης πολύ πιο γρήγορα», σημείωσε.

Επισήμανε δε πως «ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, έθεσε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προωθήσουμε μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και να προωθήσουμε αποφασιστικά την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα, πρέπει να απελευθερωθούμε από τις ρωσικές εισαγωγές το συντομότερο δυνατό για να μην είμαστε εκβιάσιμοι».

«Εμείς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργαζόμαστε για αυτό καθημερινά και με όλες μας τις δυνάμεις. Ωστόσο, το πιο σημαντικό κλειδί για την ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ζήτημα εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας», κατέληξε.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ε. V. (BEE), Δρ. Σιμόνε Πέτερ είπε: «Ο πόλεμος της Ουκρανίας μας δείχνει με δραματικό τρόπο την ακριβή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τον κίνδυνο της πυρηνικής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν τη δυνατότητα ανεξάρτητου, σταθερού ανεξάρτητα από κρίσεις, φιλικού προς το περιβάλλον και φθηνού ενεργειακού εφοδιασμού τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ενέργειες ειρήνης που μπορούν να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό αξιόπιστα και ανεπηρέαστα από τις διεθνείς εντάσεις».

Σκρέκας: «Να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας»

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Οδηγοί για μια δίκαιη και κοινωνική ενεργειακή μετάβαση» είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 700 ενεργειακές κοινότητες. Περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη αυτών των κοινοτήτων. Και σε αυτές τις κοινότητες επιστρέφεται το 100% του κόστους παραγωγής. Το θέμα της στήριξης των ασθενέστερων νοικοκυριών είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας την οποία παράλληλα αντιμετωπίζουμε».

Πρόσθεσε δε πως «εμείς ως Ελλάδα είμαστε μέρος του φιλόδοξου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, της μείωσης των εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα, μοιραζόμαστε αυτό το όραμα. Έχουμε στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε ακραίες συνθήκες, όπως φυσικά σε όλη την Ευρώπη».

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε αυτό το όραμα, και πρέπει να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, τα οποία υφίστανται τις μεγάλες τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. Πρέπει να εφαρμόσουμε το όραμά μας έγκαιρα, ίσως και πριν από το χρονοδιάγραμμα, γιατί πιστεύω έχει καταστεί σαφές πόσο κρίσιμο είναι το τέλος της σημερινής κατάστασης».

«Δεν είναι μόνο η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο την οποία πρέπει να επιτύχουμε αλλά και γενικά την ενεργειακή ανεξαρτησία μας ως Ευρώπη. Συνολικά, δηλαδή πρέπει να επιτύχουμε την ενεργειακή ασφάλεια, της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ενεργειακής μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συνεργαστούμε και να δράσουμε γρήγορα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ