ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλία Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλία Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες
AP Photo/Andrew Harnik

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ευρωπαίων συμμάχων, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμμετέχουν στη συνομιλία

Η κλήση ξεκίνησε στις 16:19 ώρα Ελλάδας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να μιλήσει εντός της ημέρας και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία η επικοινωνία έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης και αναμένεται να επικεντρωθεί στη Μαριούπολη. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να ξεκινήσει η ανθρωπιστική επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από την κατεστραμμένη Μαριούπολη, η οποία έχει δεχτεί σφοδρές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βήματα για την επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου

Μόσχα και Κίεβο επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη κάνοντας τα πρώτα δειλά βήματα για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους, καταγράφοντας μικρή πρόοδο.

Το Κίεβο πρότεινε, όπως είχε προαναγγείλει ο Ουκρανός πρόεδρος, την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ή θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις του Κιέβου προς τη Μόσχα, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν στη διαπραγμάτευση στην Κωνσταντινούπολη, δεν αντιτίθενται στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ