ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία ζητά να ποινικοποιηθεί η χρήση του συμβόλου «Ζ»

Η Ουκρανία ζητά να ποινικοποιηθεί η χρήση του συμβόλου «Ζ»
«Ζ σημαίνει ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς» δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ramil Sitdikov/Sputnik Host Photo Agency pool via AP

Η Ουκρανία κάλεσε τις χώρες να ποινικοποιήσουν τη χρήση του συμβόλου «Ζ» που αντιπροσωπεύει την στήριξη στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Τρία γερμανικά κρατίδια -το Βερολίνο, η Βαυαρία και η Κάτω Σαξονία- ανακοίνωσαν ότι όσοι κραδαίνουν το «Ζ» ως σύμβολο υπέρ του πολέμου, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι όσοι επιδεικνύουν το σύμβολο για να «υποστηρίξουν» τη ρωσική εισβολή, θα μπορούσε να τους ασκηθεί δίωξη.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Κουλέμπα, κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

«Ζ σημαίνει ρωσικά εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμένες πόλεις, χιλιάδες δολοφονημένους Ουκρανούς», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

«Η δημόσια υποστήριξη αυτής της βαρβαρότητας πρέπει να απαγορευτεί», σημείωσε.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μερικές ημέρες πριν οι ρωσικές δυνάμεις προχωρήσουν σε ευρεία εισβολή στην Ουκρανία, βίντεο και φωτογραφίες άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ρωσικά τανκς και εκτοξευτές πυραύλων να φέρουν το γράμμα «Ζ».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το «Z» ως «Za pobedy» που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «για τη νίκη» ή ως «Zapad», για το «Δύση». Κάποιοι βάφτισαν τα οχήματα που έφεραν το «Ζ» ως «Ομάδα Ζορρό», ενώ άλλοι υπέθεσαν ότι το «Ζ» ίσως αναφέρεται στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως πιθανό στόχο της Μόσχας.

Αλλά από τότε που η Μόσχα διέταξε την αιματηρή επίθεση στην Ουκρανία, αυτό που ξεκίνησε ως ένα μυστηριώδες στρατιωτικό σύμβολο έγινε στη Ρωσία σημάδι λαϊκής υποστήριξης στον πόλεμο -κάτι που αναλυτές περιγράφουν ως την εξέλιξη ενός νέου εθνικιστικού κινήματος.

Οι Ρώσοι έχουν βάψει το «Z» στα αυτοκίνητά τους, εμφανίζονται με μαύρα φούτερ με το σύμβολο αυτό και βάζουν αυτοσχέδιες καρφίτσες «Z» στα πέτα τους -ένα σημάδι υποστήριξης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.

Το σύμβολο «Ζ» εμφανίστηκε ακόμη και στη Δούμα. Η Μαρία Μπούτινα καταδικάστηκε επειδή υπηρετούσε ως ξένη πράκτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθώντας να διεισδύσει σε εξέχοντες συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους πριν και μετά τις εκλογές του 2016. Τώρα εκπροσωπεί την περιοχή Κίροφ για το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία που υποστηρίζει τον Πούτιν και υποστηρίζει τον πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ