ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο κοντά στην κατάληψη του Κιέβου έφθασαν οι Ρώσοι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο κοντά στην κατάληψη του Κιέβου έφθασαν οι Ρώσοι
Κατεστραμμένο ρωσικό τανκ στα περίχωρα του Κιέβου AP Photo / Efrem Lukatsky

Από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπάθησε για εβδομάδες να περικυκλώσει το Κίεβο.

Ωστόσο σήμερα 29 Mαρτίου, ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.

Με αυτό το δεδομένο και με την υπόσχεση της Μόσχας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, γεννάται εύλογα το ερώτημα που διατυπώνει το BBC, πόσο κοντά έφτασε στην πραγματικότητα η Ρωσία στο να καταλάβει το Κίεβο.

Καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα των εχθροπραξιών, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αντιαρματικά εμφανίστηκαν στους δρόμους του Κιέβου, ως προετοιμασία για οποιαδήποτε επίθεση ενώ πολλοί εθελοντές στην πόλη εφοδιάστηκαν με ένα από τα 18.000 όπλα που τους μοίρασε η κυβέρνηση από τη δεύτερη ημέρα του πολέμου.

Πόσο έχουν προχωρήσει τα ρωσικά στρατεύματα;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ρωσικά στρατεύματα πλησίασαν έως και 20 χιλιόμετρα την πρωτεύουσα. Έφθασαν συγκεκριμένα 12 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, και στο προάστιο του Ιπρίν. Το Κίεβο δέχτηκε τακτικές επιθέσεις με πυραύλους, εκρήξεις και πυροβολισμούς γύρω από την πόλη από την αρχή της εισβολής.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους από πολλές θέσεις.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια σειρά από αντεπιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου την περασμένη εβδομάδα και ανέκτησε ορισμένα εδάφη που είχαν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις και η ουκρανική δράση οπισθοφυλακής είχαν κόστος, καθώς υπήρξαν περισσότεροι από 100 θάνατοι στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Αμερικανός αξιωματούχος: Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το Κίεβο

Όπως προαναφέρθηκε, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα «μειώσει δραστικά» τις επιθέσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, ενώ την ίδια ώρα, Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις απομακρύνονται από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Ναι, είδαμε τους Ρώσους να αρχίζουν να απομακρύνονται από το Κίεβο», είπε ο αξιωματούχος.

«Αλλά έχουμε λίγη εμπιστοσύνη σε αυτό το στάδιο ότι σηματοδοτεί κάποια σημαντική αλλαγή ή μια ουσιαστική υποχώρηση. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Κίεβο με αεροπορικές επιδρομές. Ο χρόνος θα δείξει», πρόσθεσε.

Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο LIVEBLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ