ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Μακρόν σε Πούτιν: Κατάπαυση πυρός για απομάλκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Πόλεμος Ουκρανία - Μακρόν σε Πούτιν: Κατάπαυση πυρός για απομάλκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη
«Δεν υφίστανται οι συνθήκες σε αυτό το στάδιο» για ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία AP Photo/Nariman El-Mofty

Την κατάπαυση πυρός για την εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμίρ Πούτιν

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη που είχε προαναγγείλλει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία για την εκκένωση αμάχων, δεν είναι δυνατή «σε αυτό το στάδιο».

«Δεν υφίστανται οι συνθήκες σε αυτό το στάδιο», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Η θέση της Ρωσίας για μια ανθρωπιστική επιχείρηση για τη Μαριούπολη παραμένει σκληρή, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν δεσμεύθηκε ότι θα το σκεφτεί.

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την απόφαση της Ρωσίας να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα της πολιορκημένης Μαριούπολης συζητήθηκε επίσης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας, μετά το πέρας των ειρηνευτικών συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη.

Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς, Μάριο Ντράγκι και Μπόρις Τζόνσον επανεπιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους «να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος στη Ρωσία για τις βάναυσες επιθέσεις της στην Ουκρανία», καθώς και να παρέχουν στην Ουκρανία βοήθεια για να αμυνθεί «ενάντια σε αυτήν την αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Εξέτασαν τις προσπάθειές τους για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τη βία, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες, και τόνισαν την ανάγκη για ανθρωπιστική πρόσβαση σε αμάχους στη Μαριούπολη», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, προειδοποίησε για απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή και απηύθυνε δραματική έκκληση για βοήθεια προς απομάκρυνση των 160.000 έως 170.000 αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι στην μαρτυρική πόλη.

«Βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, τονίζοντας πως η πόλη πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και πλήρως, με τη δημοτική αρχή να κάνει λόγο 5.000 νεκρούς -ανάμεσά τους 210 παιδια- σε 27 ημέρες πολιορκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ