ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνελήφθη Ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτής με 40 φόνους στο ενεργητικό της

Ουκρανία: Συνελήφθη Ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτής με 40 φόνους στο ενεργητικό της
Η ελεύθερη σκοπευτής φέρεται να είπε ότι οι σύντροφοί της την εγκατέλειψαν τραυματισμένη στο πεδίο μάχης με την ελπίδα ότι θα πεθάνει facebook

Οι Ουκρανικές αρχές συνέλαβαν μια Ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτή με 40 φόνους Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένων και αμάχων στο ενεργητικό της, αφού εγκαταλείφθηκε τραυματισμένη στο πεδίο μάχης από τους Ρώσους συντρόφους της.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ουκρανικές πηγές, η γυναίκα, ονόματι Ιρίνα Σταρίκοβα φέρει την κωδική ονομασία Μπαγκίρα, κατάγεται από την Σερβία και αποτελούσε στόχο των Ουκρανών από το 2014.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι έχει συλληφθεί και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της.

Σύμφωνα με άλλο μέσο ενημέρωσης ο στρατός είπε ότι έλαβε ιατρική περίθαλψη όταν συνελήφθη.

Η ίδια φέρεται να είπε ότι οι σύντροφοί της την εγκατέλειψαν τραυματισμένη «… ελπίζοντας ότι θα πεθάνω» αν και είχαν την ευκαιρία να την πάρουν μαζί τους.

Η Σταρίκοβα έχει υπηρετήσει με τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες πολεμούν την κυβέρνηση του Κιέβου με τη βοήθεια της Ρωσίας από το 2014.

Η Σοβιετική Ρωσία είχε ιδιαίτερο παρελθόν στις γυναίκες ελεύθερες σκοπευτές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες προτιμούσαν να περιορίζουν τις γυναίκες στα εργοστάσια ή τη γεωργία.

Η πιο επιτυχημένη από τις ιστορικές αυτές ελεύθερες σκοπεύτριες, η Λουντμίλα Παβλιτσένκο, είχε γεννηθεί μάλιστα κοντά στο Κίεβο και είχε 309 επιβεβαιωμένους θανάτους στο γεγονός που της είχε δώσει της παρατσούκλι «Lady Death».

Eνα τραύμα, το 1942 σταμάτησε την ενεργό δράση της, άλλα έκτοτε έγινε διάσημη και προπαγανδίστρια του σοβιετικού καθεστώτος.

Μια άλλη Σοβιετική ελεύθερη σκοπεύτρια, η Γελιζαβέτα Μιρόνοφ, ήταν μόλις 17 ετών όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση το 1941.

Γεννημένη στη Μόσχα, είχε μόλις τελειώσει το γυμνάσιο όταν προσφέρθηκε εθελοντικά στον Κόκκινο Στρατό. Η Μιρόνοφ πολέμησε στις πολιορκίες της Οδησσού και της Σεβαστούπολης και είχε τουλάχιστον 34 φονικά χτυπήματα στο όνομά της, αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι είχε πάνω από 100.

Οι σύντροφοί της εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με τα κατορθώματά της κατά τη διάρκεια πέντε ημερών σκληρών μαχών στο Γκόρατσιτς Κλουτς τον Οκτώβριο του 1942, όταν η έφηβη λέγεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 Γερμανούς. Όμως τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη για το Νοβοροσίσκ και πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Περίπου 800.000 γυναίκες υπηρέτησαν τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων σε ρόλους όπως πιλότοι και πολυβολήτριες.

Οι δραστηριότητες των γυναικών - σοβιετικών μαχητριών καταγράφηκαν επίσης από τη βραβευμένη με Νόμπελ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στο βιβλίο της «The Unwomanly Face of War» που γράφτηκε το 1985.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ