ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Θετικά σημάδια απ'τις διαπραγματεύσεις αλλά δεν είμαστε αφελείς, οι επιθέσεις συνεχίζονται

Ζελένσκι: Θετικά σημάδια απ'τις διαπραγματεύσεις αλλά δεν είμαστε αφελείς, οι επιθέσεις συνεχίζονται
«Η κατάσταση δεν έχει γίνει πιο εύκολη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τη δέσμευση της Ρωσίας να περικόψει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα βόρεια της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς άνθρωποι», ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις αμυντικές στρατιωτικές προσπάθειες.

Σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, μετά τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε: «Φυσικά, βλέπουμε όλους τους κινδύνους. Φυσικά, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να εμπιστευόμαστε τα λόγια εκπροσώπων ενός κράτους που συνεχίζει να αγωνίζεται για την καταστροφή μας. Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς άνθρωποι. Έχουν μάθει κατά τη διάρκεια αυτών των 34 ημερών εισβολής και τα τελευταία οκτώ χρόνια του πολέμου στο Ντονμπάς ότι μόνο ένα αποτέλεσμα μπορούν να εμπιστευτούν: τα γεγονότα».

Ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τον λαό του να «μην χάσει την επαγρύπνηση του» παρά το γεγονός ότι τα σημάδια που ελήφθησαν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία φάνηκαν θετικά.

«Η κατάσταση δεν έχει γίνει πιο εύκολη. Η κλίμακα των προκλήσεων δεν έχει μειωθεί. Ο ρωσικός στρατός έχει ακόμη δυνατότητες να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του κράτους μας. Έχουν ακόμα πολύ εξοπλισμό και αρκετούς ανθρώπους που στερούνται εντελώς των δικαιωμάτων τους, τους οποίους μπορούν να στείλουν στον πόλεμο», τόνισε.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν θα μειώσει τις αμυντικές της προσπάθειες.

«Ο εχθρός βρίσκεται ακόμα στο έδαφός μας. Οι βομβαρδισμοί των πόλεων μας συνεχίζονται. Η Μαριούπολη είναι αποκλεισμένη. Οι αεροπορικές επιδρομές δεν σταματούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά είναι τα γεγονότα», σημείωσε.

«Ναι, μπορούμε να ονομάσουμε θετικά τα σήματα που ακούμε από τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτά τα σήματα δεν αποσιωπούν την έκρηξη των ρωσικών οβίδων», είπε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ