ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος του Τσερνίχιβ: Ψάχνουμε ψυγεία για να βάλουμε τα πτώματα, έχουν γεμίσει τα νεκροτομεία

Δήμαρχος του Τσερνίχιβ: Ψάχνουμε ψυγεία για να βάλουμε τα πτώματα, έχουν γεμίσει τα νεκροτομεία
Στο πρόσωπο μιας νέας κοπέλας, της 34χρονης Τζούλιας, αποτυπώνεται ο φόβος και η οργή για τον πόλεμο που μαίνεται ακόμα στην Ουκρανία. Δίπλα της η 6χρονη κόρη της, Βερόνικα (AP Photo/Rodrigo Abd)

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιβ Βλαντισλάβ Ατροσένκο αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πολιορκημένη πόλη, ενώ αναφέρεται και στην υπόσχεση της Ρωσίας να παύσει τις επιθέσεις.

Όπως λέει στο BBC, μόλις χτες, Τρίτη πραγματοποιηθήκαν «απάνθρωποι βομβαρδισμοί σε πολλές κατοικημένες περιοχές της πόλης». Σύμφωνα με τον ίδιο, 35 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν, άλλοι έχασαν τα πόδια τους ενώ υπήρξαν και νεκροί από τις επιθέσεις.

Η τραγωδία που σημειώνεται στην Ουκρανία, προκαλεί ανατριχίλα από τα λόγια του δημάρχου του Τσερνίχιβ. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ψάχναμε για ψυγεία για να βάλουμε μέσα σε αυτά τα πτώματα επειδή τα νεκροτομεία είναι γεμάτα ή επειδή έχουν τελειώσει τα φέρετρα και οι ξυλουργοί πρέπει να φτιάξουν περισσότερα».

«Συχνά οι Ρώσοι λένε κάτι και στην πραγματικότητα εννοούν κάτι διαφορετικό. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν υπάρχει αλήθεια σε αυτά τα λόγια. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με όσα υπόσχονται», σημειώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στην εξαγγελία της Ρωσίας για αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων σε όλη την Ουκρανία.

Παρά τις εξαγγελίες αυτές, συνεχίστηκαν οι πυραυλικές επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου, το βράδυ της Τρίτης.

Την Τρίτη 29 Μαρτίου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν δήλωσε ότι η ανακοίνωση για αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις συνομιλίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ο Φόμιν υποστήριξε ότι υπήρξε πρόοδος, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία συμφωνίας για την ουδετερότητα και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στρέφονται σε πρακτικά ζητήματα».

Η εξαγγελία της Μόσχας, που παρουσιάζεται ως βήμα καλής θέλησης, έρχεται καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις της παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό στασιμότητα, ως αποτέλεσμα της σκληρότερης ουκρανικής αντίστασης από την αναμενόμενη και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.

Πάντως, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση της Ρωσίας για μερική αποκλιμάκωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ