ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Να αποσυρθεί η Ρωσία από το Τσερνόμπιλ – Ορατός ο κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών

Ουκρανία: Να αποσυρθεί η Ρωσία από το Τσερνόμπιλ – Ορατός ο κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών
Άμεση λήψη μέτρων από τον ΟΗΕ, για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ που κατέχει η Ρωσία, ζητάει το Κίεβο (AP Photo/Nariman El-Mofty)

Να αποσυρθούν από την περιοχή του Τσερνόμπιλ οι ρωσικές δυνάμεις οι οποίες κατέχουν τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, αναφέρει η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ που βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, ισχυρίζεται το Κίεβο.

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, 29 Μαρτίου, να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας.

«Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής», τόνισε η Βερεστσούκ.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

«Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσαούς σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

«Η μειωμένη δραστηριότητα του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύχτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», πρόσθεσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ.

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος του Κιέβου, Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε σήμερα ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», δήλωσε ο Ποβορόζνικ στην δημόσια τηλεόραση.

Την ίδια ώρα στη δυτική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν τρία πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχι Χαμάλιι.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι «εντοπίστηκαν» φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ