ΚΟΣΜΟΣ

Απόσυρση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία προς ανασύνταξη - Πώς θα αντισταθμίσει η Ρωσία τις απώλειες

Απόσυρση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία προς ανασύνταξη - Πώς θα αντισταθμίσει η Ρωσία τις απώλειες
Ρωσικό ελικόπτερο στην Ουκρανία Russian Defense Ministry Press Service via AP

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας υποστηρίζει στην τελευταία του έκθεση, πως οι ρωσικές μονάδες που υπέστησαν μεγάλες απώλειες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, για να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν.

«Μια τέτοια δραστηριότητα καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία για την αναδιοργάνωση των μονάδων της σε περιοχές εντός της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, η Βρετανία εκτιμά πως η Μόσχα θα αντισταθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο έδαφος, με επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων.

«Η δήλωση της Μόσχας, πως εστιάζει σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ πιθανώς είναι μια σιωπηρή παραδοχή πως αγωνίζεται να διατηρήσει σημαντικούς άξονες προέλασης», αναφέρει το υπουργείο.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με το Κίεβο

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Τετάρτη βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

«Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο», πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου, Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, Βιατσεσλάβ Τσάους, δήλωσε παράλληλα ότι δεν βλέπει μείωση των ρωσικών επιθέσεων παρά την ανακοίνωση από τη Μόσχα μιας μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας σε αυτήν τη ζώνη.

«Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

LIVEBLOG: Βομβαρδισμοί σε Ντονέτσκ, Λουσιτσάνσκ - Κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στο Τσερνόμπιλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ