ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν θα ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια από αύριο για το φυσικό αέριο

Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν θα ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια από αύριο για το φυσικό αέριο
Από τεχνική άποψη, αυτή είναι μια πιο παρατεταμένη διαδικασία, λέει το Κρεμλίνο για τη μετάβαση των πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια Associated Press

Η Ρωσία δεν θα απαιτήσει αμέσως από τους αγοραστές να πληρώσουν για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σε ρούβλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποσχόμενος η αλλαγή να γίνει σταδιακά.

Ερωτηθείς εάν οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια από την Πέμπτη, όποτε λήγει η προθεσμία που έδωσε ο πρόεδρος Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Απολύτως όχι».

«Όπως συζητήσαμε προηγουμένως, οι πληρωμές και η παράδοση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία... Αυτό δεν σημαίνει ότι η αυριανή παράδοση πρέπει να πληρωθεί (σε ρούβλια). Από τεχνική άποψη, αυτή είναι μια πιο παρατεταμένη διαδικασία», είπε o Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Al Arabiya.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλια, αντί για δολάρια ή ευρώ, για το φυσικό αέριο που εξάγει σε «μη φιλικές χώρες».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο γνωστός Ρώσος βουλευτής Βιατσέσλαβ Βολοντίν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πληρώσει σε ρούβλια εάν θέλει ρωσικό αέριο και τόνισε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας θα μπορούσαν να τιμολογηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Η ρωσική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και η Gazprom πρόκειται να υποβάλουν σχετικές προτάσεις για τη μετάβαση των συναλλαγών σε ρούβλια έως την Πέμπτη.

Γερμανία: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο ενεργοποίησε σήμερα, Τετάρτη, η Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενεργοποιήθηκε το «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης».

Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Συνεδρίαση της ομάδα διαχείρισης κρίσεων στην Αθήνα

Στην Αθήνα, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα καθώς στις 31 Μαρτίου εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ