ΚΟΣΜΟΣ

Προσγειώθηκαν στο Καζακστάν οι κοσμοναύτες που βρίσκονταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Προσγειώθηκαν στο Καζακστάν οι κοσμοναύτες που βρίσκονταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Μετά το ρεκόρ των 355 ημερών που πέρασαν στο διάστημα, ο αστροναύτης της NASA, Μαρκ βάντε Χέι, και οι Ρώσοι, Αντόν Σκαπλέροφ και Πιοτρ Ντούμπορφ επέστρεψαν στη Γη, την Τρίτη, 29 Μαρτίου AP

Μετά το ρεκόρ των 355 ημερών που πέρασαν στο διάστημα, ο αστροναύτης της NASA, Μαρκ βάντε Χέι, και οι Ρώσοι, Αντόν Σκαπλέροφ και Πιοτρ Ντούμπορφ επέστρεψαν στη Γη, την Τρίτη, 29 Μαρτίου.

Οι κοσμοναύτες επέστρεψαν με το ρωσικό διαστημόπλοιο, Σογιούζ MS-19, και αποσυνδέθηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 3:21 π.μ. ET Τετάρτη. Προσεδαφίστηκαν στη στέπα του Καζακστάν μετά από προσγείωση με αλεξίπτωτο στις 7:28 π.μ. ET.

Σημειώνεται πως το Σογιούζ προσγειώθηκε στο πλάι του λόγω των ανέμων που τραβούσαν το αλεξίπτωτο.

Το διαστημικό σκάφος βίωσε το κάψιμο από την τροχιά του στις 6:34 π.μ. ET Τετάρτη, το οποίο διήρκεσε πάνω από τέσσερα λεπτά και βοήθησε στην επιβράδυνση του Σογιούζ.

Η διαδικασία επιστροφής του πληρώματος μεταδόθηκε ζωντανά στο τηλεοπτικό κανάλι και τον ιστότοπο της NASA.

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή, τράβηξε μεγάλη προσοχή λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, ενώ η NASA έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roscosmos.

Σημειώνεται πως μετά από ιατρικό έλεγχο, ο Βάντε Χει θα ταξιδέψει πίσω στο Χιούστον με ένα αεροσκάφος Gulfstream, όπως έχουν κάνει και άλλοι αστροναύτες της NASA, και οι κοσμοναύτες θα επιστρέψουν στην εκπαιδευτική βάση τους στο Star City της Ρωσίας.

Οι κοινές επιχειρήσεις μεταξύ NASA και Roscosmos στις ρωσικές εγκαταστάσεις στο Μπαικονούρ του Καζακστάν, «συνεχίζουν να πηγαίνουν καλά», είπε ο Τζόελ Μονταλμπάνο, διευθυντής του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού της NASA, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 14 Μαρτίου.

hei.jpg
O αστροναύτης της NASA, Μαρκ βάντε Χέι, στις 17 Αυγούστου 2021ΑP

Σηνειώνεται πως οι δηλώσεις του Μονταλμπάνο έγιναν τη στιγμή ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, έκανε πολλές αιχμηρές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου ενός μονταρισμένου βίντεο που φαινόταν να απειλεί ότι οι Ρώσοι αστροναύτες θα εγκατέλειπαν τον Βάν ντε Χέι στο διάστημα.

Ο Ρογκόζιν είναι γνωστό ότι πολλές φορές κάνει τέτοιου τύπου αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Βάντε Χει και ο Ντουμπρόφ εκτοξεύτηκαν στον διαστημικό σταθμό τον Απρίλιο του 2021 και μαζί έχουν ολοκληρώσει 5.680 τροχιές γύρω από τη γη, ενώ έχουν ταξιδέψει περισσότερα από 150 εκατομμύρια μίλια γύρω από τον πλανήτη μας.

Ο Βάντε Χει έχει καταρρίψει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη διαστημική πτήση από Αμερικανό αστροναύτη, το οποίο κατείχε μέχρι χθες ο αστροναύτης, Σκοτ Κέλι με 340 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ