ΚΟΣΜΟΣ

Νέος γύρος συνομιλιών για την Ουκρανία

Νέος γύρος συνομιλιών για την Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ REUTERS/Fabrizio Bensch

Νέα συνάντηση θα έχει στις 11 Μαΐου η ομάδα των τεσσάρων της Νορμανδίας, δηλαδή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε αναφέρει πως οι τέσσερις υπουργοί ήταν πιθανό να συναντηθούν μέσα στον Μάιο, αν και η ημερομηνία δεν είχε καθοριστεί, ωστόσο το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάϊερ, έκανε γνωστό ότι το ραντεβού ορίστηκε για τις 11 Μαΐου.

«Έχουμε χάσει χρόνο. Το καθεστώς της εκεχειρίας έγινε πιο εύθραυστο, και ο αριθμός των θυμάτων και των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός αυξάνονται. Έτσι, προσκάλεσα τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών στο Βερολίνο για μια συνάντηση με τη διάταξη της Νορμανδίας την 11η Μαΐου», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ «θα λάβει μέρος» στη συνάντηση της 11ης Μαΐου.

Η ομάδα των τεσσάρων της Νορμανδίας σχηματίστηκε το 2014, στο πλαίσιο των προσπαθειών να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει πολλούς γύρους συνομιλιών, η σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν εκείνη του Φεβρουαρίου του 2015, όταν συνήφθη η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στο Μινσκ της Λευκορωσίας ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές αντάρτες στο Ντονμπάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ