ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Πούτιν δέχεται ευρώ για το φυσικό αέριο αλλά μόνο μέσω της ρωσικής Gazprom Bank

Γερμανία: Ο Πούτιν δέχεται ευρώ για το φυσικό αέριο αλλά μόνο μέσω της ρωσικής Gazprom Bank
Η «οδός» που υπέδειξε ο Πούτιν στον Όλαφ Σολτς είναι οι πληρωμές να γίνονται στη ρωσική Gazprom Bank, η οποία δεν περιλαμβάνεται στις δυτικές κυρώσεις και θα αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας των Όλαφ Σολτς και Βλαντιμίρ Πούτιν, πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Ρώσου προέδρου ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει σε ευρώ ή δολάρια τις πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Ωστόσο, η οδός που υποδεικνύει ο Πούτιν είναι οι πληρωμές να γίνονται στη ρωσική Gazprom Bank, η οποία θα αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια. 

Από το Βερολίνο διαψεύστηκαν ανακοινώσεις εκ μέρους του Κρεμλίνου ότι ο Όλαφ Σολτς συναίνεσε στην προτεινόμενη διαδικασία· η καγκελαρία αποσαφήνισε ότι ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε την κατάθεση της πρότασης γραπτώς.

Αντί της απευθείας πληρωμής σε ρούβλια -κατά τα όσα είχε απαιτήσει και απέρριψε κατηγορηματικά η G7- ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατα την επικοινωνία με τον Όλαφ Σολτς ότι οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, σε βάρος της οποίας δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Όλαφ Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, αλλά δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των Ευρωπαίων πελατών.

«Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του γι' αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα.

Και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: Οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνοται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

Το Κρεμλίνο είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Όλαφ Σολτς συμφώνησε να εξετάσει την απαίτηση της Μόσχας και πώς ειδικοί από τις δύο χώρες θα είχαν σχετικές συνομιλίες. Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η διαδικασία που προτείνεται δεν θα οδηγήσει σε δυσμενέστερους όρους συμβολαίων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Γερμανία και Αυστρία ενεργοποιούν σχέδια έκτακτης ανάγκης

Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο έλλειψης σε φυσικό αέριο, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Σε στάση αναμονής βρίσκεται ακόμη η Ολλανδία.

«Θα κάνουμε το παν προκειμένου να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αυστρίας», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ανακοινώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί το α' επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση του συστήματος.

«Μέχρι τώρα οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται αξιόπιστα και χωρίς περιορισμούς. Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει», τόνισε ο καγκελάριος και εξήγησε ότι το στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει την εντατικοποίηση της παρακολούθησης της κατάστασης εφοδιασμού. «Σε περίπτωση αλλαγής, θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα», δήλωσε από την πλευρά της η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Der Standard», εάν επαληθευόταν το χειρότερο σενάριο, θα γινόταν αμέσως εμφανής η πτώση στην προμήθεια φυσικού αερίου. Αυτό συνέβη για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2009, όταν η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είχε διακοπεί για 13 ημέρες, λόγω διένεξης με την Ουκρανία, απ' όπου περνά το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Δύση.

Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση έστω του α' επιπέδου, σημαίνει ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες, σοβαρές και αξιόπιστες ενδείξεις» ότι είναι πιθανό να συμβεί ένα γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Στο β' στάδιο η κατάσταση παροχής φυσικού αέριου θεωρείται ότι έχει επιδεινωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρητικά τουλάχιστον, οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς παραμένουν αποτελεσματικοί και το κράτος δεν χρειάζεται να παρέμβει, ενώ εφαρμόζεται π.χ. εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από την ίδια τη βιομηχανία. Το γ' επίπεδο ενεργοποιείται όταν πλέον δεν παρέχεται άλλο αέριο και δεν μπορεί πια να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση. Η υπουργός Ενέργειας μπορεί τότε να απαγορεύσει στις βιομηχανικές μονάδες να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι νοικοκυριά, νοσοκομεία, υπηρεσίες διάσωσης και αστυνομία μπορούν να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Η Γερμανία κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο από 55% σε 40%, αλλά η Αυστρία, όπου η εξάρτηση φθάνει το 80%, δεν κατόρθωσε κάτι ανάλογο, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) για θέματα ενέργειας Αλόις Σρολ κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι προχωρά «χωρίς σχέδιο, αλλά μόνο με διαβεβαιώσεις, οι οποίες, λόγω της τρέχουσας εκρηκτικής φάσης, δεν αρκούν».

Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία είναι κατά 25% πλήρεις, ενώ στην Αυστρία μόνο κατά 12%. Στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Μπούντεσταγκ σχετικά με το ανώτατο όριο αποθήκευσης αερίου, η πληρότητα θα φθάσει στο 90% την 1η Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια διακοπή στην παροχή. Στην Αυστρία, μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ