ΚΟΣΜΟΣ

Αποδέσμευση - ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ

Αποδέσμευση - ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ
Με στόχο να ανακοπεί η άνοδος στις τιμές πετρελαίου AP Photo/Matthew Brown, File

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε διάταγμα για την άντληση ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών για έξι μήνες, σε μία «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική Ιστορία με στόχο να ανακοπεί η άνοδος στις τιμές πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αποδέσμευση του μαύρου χρυσού αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η [αμερικανική] παραγωγή στο τέλος του έτους».

Στόχος του Τζο Μπάιντεν είναι να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές των καυσίμων που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις στις 20:30 ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.

«Κατόπιν διαβουλεύσεων με συμμάχους και εταίρους, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου στην Ιστορία, διαθέτοντας ένα εκατομμύριο επιπλέον βαρέλια στην αγορά την ημέρα κατά μέσο όρο ημερησίως για τους επόμενους έξι μήνες», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Επιπλέον, η νομοθεσία περί αμυντικής παραγωγής θα εξουσιοδοτηθεί να υποστηρίζει την παραγωγή και την επεξεργασία ορυκτών και υλικών που χρησιμοποιούνται για συσσωρευτές μεγάλης χωρητικότητας -όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το μέγεθος της απελευθέρωσης αποθεμάτων πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο ως άνευ προηγουμένου.

«Ο κόσμος δεν είχε ποτέ δει απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου με αυτό το ρυθμό 1 εκατομμυρίου ημερησίως για τέτοιο διάστημα. Αυτή η αποδέσμευση-ρεκόρ θα προσφέρει μια ιστορική ποσότητα προσφοράς που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μέχρι το τέλος του έτους, όταν η εγχώρια παραγωγή θα αυξηθεί» αναφέρεται.

Το υπουργείο Ενέργειας θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την απελευθέρωση για να ανανεώσει το Στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου (SPR) για τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε η αμερικανική προεδρία.

Τελεσίγραφο Πούτιν για το φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή, μιλώντας για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της Ρωσίας που μαίνεται ήδη εδώ και χρόνια και αντεπιτιθέμενος στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν -μέσω ρωσικών τραπεζών- σε ρούβλια τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Ειδάλλως προειδοποίησε ότι τα συμβόλαια πρόκειται να ανασταλλούν.

Από 1ης Απριλίου ο Ρώσος πρόεδρος απαιτεί οι ξένοι αγοραστές να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank για να καταβάλλονται στο εξής οι πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου, με τη ρωσική τράπεζα -που εξαιρείται από το καθεστώς των κυρώσεων- να αναλαμβάνει εν συνεχεία τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε και εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία. Αυτό σημαίνει ότι τα ισχύοντα συμβόλαια θα σταματήσουν» προειδοποίησε.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατόπιν της υπογραφής του διατάγματος.

Το διάταγμα καθορίζει το μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν.

Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Πούτιν μίλησε για «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας που διεξάγεται εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι η Δύση θα προσπαθήσει να βρει και νέους λόγους για την επιβολή ακόμη περισσότερων κυρώσεων, στο πλαίσιο προσπάθειας υπονόμευσης της ρωσικής ανάπτυξης.

Στρεφόμενος κατά της Ουάσινγκτον ανέφερε πως αποκομίζει κέρδη από την παγκόσμια αστάθεια, συμπληρώνοντας πως η στροφή της Ευρώπης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν τη ρωσική απαίτηση

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, επισήμανε επίσης ότι Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, συμπλήρωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ