ΚΟΣΜΟΣ

Russie Libertés: Σιωπή ή αυτοεξορία για Ρώσους δημοσιογράφους λόγω καταστολής και εκφοβισμού

Russie Libertés: Σιωπή ή αυτοεξορία για Ρώσους δημοσιογράφους λόγω καταστολής και εκφοβισμού
Η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού λαού βρίσκεται υπό την επιρροή της προπαγάνδας των επίσημων τηλεοπτικών δικτύων και πιστεύει ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων, αναφέρει η εκπρόσωπος της Russie Libertés AP Photo-Elena Ignatyeva

Η καταστολή, η παρενόχληση, οι συλλήψεις και ο εκφοβισμός από τις κρατικές αρχές έχουν αναγκάσει εκατοντάδες Ρώσους δημοσιογράφους σε σιωπή ή αυτοεξορία, αναφέρει η Όλγα Προκοπίεβα, εκπρόσωπος Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Russie Libertés, σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα στη Ρωσία.

Και αυτό, όπως σημειώνει, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού βάσει του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», δέχονταν πίεση, κατασκοπεύονταν, παρενοχλούνταν σε καθημερινή βάση και δεκάδες από αυτούς είχαν συλληφθεί. Γεγονός που, όπως αναφέρει, οδήγησε εκατοντάδες δημοσιογράφους σε οικειοθελή εξορία, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής ή στη Γεωργία.

Η Προκοπίεβα σημειώνει ότι ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ και δημοσιογράφοι είναι από το εξωτερικό ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων του Instagram και του Facebook, τα οποία αν και κλειστά από τις αρχές είναι προσβάσιμα στην Ρωσία μέσω VPN.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η συντριπτική πλειονότητα του λαού βρίσκεται υπό την επιρροή της προπαγάνδας των επίσημων τηλεοπτικών καναλιών και πιστεύει ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων. Κατά την ίδια, «η πραγματική πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά των Ρώσων σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία και στη χώρα».

Ως προς το αν οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επαναστατήσουν ενάντια στην εξουσία, αν ήταν ενημερωμένοι για την πραγματικότητα, υποστηρίζει, ότι «η ιδέα για έναν ξεσηκωμό των Ρώσων κατά του Πόυτιν υποδηλώνει άγνοια της κατάστασης των ελευθεριών στη Ρωσία ή μάλλον της αυξημένης τα τελευταία χρόνια καταστολής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντης του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ, Γιανίς Σαρτς, παραδέχεται στην εφημερίδα Les Échos ότι το Κρεμλίνο κατάφερε να ελέγξει το αφήγημα έναντι της ρωσικής κοινής γνώμης και ότι «ουσιαστικά πέτυχε τον στόχο του»,

Σημειώνει ωστόσο ότι οι Ρώσοι δεν είχαν προετοιμάσει την κοινή γνώμη τους για την ιδέα ενός πολέμου, αλλά μάλλον για μια μικρή στρατιωτική επιχείρηση», εξ ου και η ανάγκη να μη δείχνουν την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ρωσικές απώλειες και ότι οι Ουκρανοί τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.

Σχετικά με την αντίδραση του ρωσικού λαού, ο ίδιος σημειώνει, ότι αυτοί που διαφωνούν με τον πόλεμο είναι νέοι, μορφωμένοι, ενήλικες αστοί, εκ των οποίων άλλοι εκφράζονται και άλλοι φοβούνται, ενώ η κρατική προπαγάνδα είναι επιτυχής στους αγροτικούς πληθυσμούς, στους πιο ηλικιωμένους και στους λιγότερο μορφωμένους. Ωστόσο παρατηρεί ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα για τον Πούτιν ο αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών.

Στο ερώτημα πώς θα το χειριστούν αυτό οι Ρώσοι αξιωματούχοι, απαντά:

«Εάν το Κρεμλίνο ενεργήσει ορθολογικά, θα θελήσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, πριν αυτός ο πληθυσμός των νέων στρατιωτών επιστρέψει στην πατρίδα του. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα μέσα Απριλίου και θα είναι μια καίρια στιγμή για τις ρωσικές αρχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ